Menu Zavřít

Orbán: Migranti jsou jako jed. Rizikem je i jediný

28. 7. 2016
Autor: čtk

Maďarsko nepotřebuje žádné migranty. Jsou jako jed, který rozhodně nespolkneme, říká maďarský premiér Viktor Orbán. Záruka bezpečnosti v Evropě podle něj nyní ve světle současných útoků neexistuje. Odchod Británie učinil z Unie nevýznamného hráče regionálního charakteru, který není schopen ochránit vlastní občany.

„Maďarsko nepotřebuje ani jediného migranta pro to, aby jeho ekonomika fungovala. Stejně tak nepotřebuje migranty ani na to, aby se populace země ustálila na udržitelné úrovni,“ sdělil Viktor Orbán novinářům během tiskové konference konané za přítomnosti rakouského kancléře Christiana Kerna.

To je podle Orbána také hlavní důvod, proč neexistuje reálná potřeba pro zavedení společné evropské imigrační politiky. „Kdokoliv potřebuje migranty, může si je vzít. Nenuťte je ale nám. My je nepotřebujeme,“ sdělil.

Maďarsko je hlasitým odpůrcem plánů Evropské unie na přerozdělení uprchlíků na základě závazných uprchlických kvót. Země již vyplnila proti rozhodnutí Unie právní stížnost a vypíše k tématu referendum, které se bude konat 2. října.

Přečtěte si, jak vidí reformu Evropské unie zástupci Visegrádské skupiny:

Zpátky ke kořenům, doporučuje Bruselu V4

Visegrádská čtyřka, ilustrační foto

Orbán se ostře staví proti názoru německé kancléřky Angely Merkelové, že nízkou porodnost společně s nedostatkem pracovníků pomůže vyřešit právě migrační krize.

„Pro nás nepředstavuje migrace řešení ale problém. Migrace není lékem na naše vlastní problémy ale jedem, který rozhodně dobrovolně nespolkneme,“ popsal Orbán postoj Maďarska novinářům. Riziko terorismu a ohrožení veřejné bezpečnosti představuje podle Orbána i jediný migrant.

Nastal čas otevřít oči

Orbán, který je většinou evropského politického spektra vnímán jako radikál a populista, tvrdí, že nastal čas, aby Evropa otevřela oči.

„Přišel čas na to vzdát se idealizace Evropy a falešné sebeúcty,“ sdělil nedávno v proslovu věnovaném studentům letního kempu v městečku Baile Tusnad. „V posledních třiceti nebo čtyřiceti letech působilo Německo vždy jako garant demokracie,“ řekl Orbán. Ve světle nedávných útoků je však nyní jasné, že záruka bezpečnosti v Evropě neexistuje ani v jejím hlavním „opěrném bodě“.

Evropa po brexitu je nyní podle Orbána ve světové politice pouze „regionálním hráčem neschopným dosáhnout svých cílů ani zabezpečení ochrany svých občanů“.

Největším rizikem pro evropské obyvatele je podle Orbána libovůle bruselských úředníků. „Náš problém neleží v Mekce ale v Bruselu,“ tvrdí Orbán. „Moc dobře víme, co bychom s islámem měli udělat, jen kdyby nás nechali,“ dodal.


O migraci čtěte více:

Česko přijme deset uprchlíků. Na základě kvót přijdou z Řecka

BRAND24

Migrace jako byznys. Startupy vydělávají na běžencích

Statisíce Syřanů možná získají turecké občanství Sdílet na FB Tweetnout Komentovat


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).