Menu Zavřít

Stávka! Praktičtí lékaři 21. září uzavřou ordinace

12. 9. 2016
Autor: Foto Govba CC BY 2.0 Flickr

Praktičtí lékaři uzavřou 21. září ordinace, chtějí tak upozornit na dlouhodobé potíže primární péče pro dospělé, nedostatečné úhrady a malé kompetence. Oznámil to místopředseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) považuje hrozby praktických lékařů stávkou za předvolební vydírání. Prohlásil, že na jednání o úhradové vyhlášce je čas do konce října, neví proto, proč praktici chtějí stávkovat už příští týden.

Rozhodnutí o formě protestu ještě může zvrátit plánované čtvrteční jednání na ministerstvu zdravotnictví. „Dnes se objevily ještě nějaké nové skutečnosti a byli jsme vyzváni ještě k jednání s ministerstvem, které má proběhnout 15. září. Je možné, že ještě na základě výsledků tohoto jednání to budeme nějakým způsobem korigovat, ale zatím je termín vyhlášen,“ řekl Šonka. Jednání na ministerstvu potvrdil i Němeček. Sám se ho nezúčastní, zástupci lékařů by se měli sejít s náměstkem, který připravuje úhradovou vyhlášku.

Sdružení vyhlásilo na konci srpna stav ohrožení primární péče a záměr uzavřít v září ordinace praktiků. Vadí jim, že zatímco nemocnice dostanou peníze na desetiprocentní růst platů, ambulance se přidání nedočkají. Podle Šonky nechtějí praktičtí lékaři vlastně nic navíc. „Chceme to, co se loni deklarovalo a navýšilo, aby se promítlo do kapitace (pevná částka za pacienta registrovaného u praktika),“ uvedl. Základní měsíční sazba za pacienta by podle propočtů praktiků měla stoupnout o šest procent.

Podle Němečka nemůžou všichni dostat navýšeno o deset procent jako v nemocnicích, systém na to nemá. „Musím říct férově, že skutečně chceme více podpořit nemocnice, kde nám výrazně chybí ty zdravotní sestry i ti lékaři. Já rád podpořím i praktiky, ale určitě to nebude touto sumou, protože podle různých statistik průměrný příjem praktického lékaře je mezi 200 až 220 tisíci korunami,“ řekl dnes Němeček . To je podle něj dostatečné a chystaný protest v té souvislosti označil za stávku milionářů. Příjem praktiků od pojišťoven je určen na celou ordinaci, tedy na mzdu lékaře a sestry a na energie a vybavení.

BRAND24

Němeček uvedl, že práce praktických lékařů si váží. Cílem nátlaku je podle něj vyvolat eskalaci těsně před krajskými volbami.

Praktikům se nelíbí ani to, že jim poslanci chtěli zákonem uložit služby v nemocnicích. Tento návrh ale autoři ze zákona v minulém týdnu stáhli. Podle Šonky však není vyloučeno, že se k návrhu vrátí ve druhém čtení. „My zůstáváme ostražití. Navíc se ministerstvo vyjádřilo v tom smyslu, že je to škoda, že to hodlá ještě nějakým způsobem do budoucna řešit. Tento důvod zatím zůstává,“ dodal místopředseda sdružení.


Kvůli žalobám pacientů někteří lékaři odcházejí z nemocnic. Čtěte:

Jen počkej, doktore! Žalob na lékaře přibývá

ilustrační foto

Víte, kolik stojí lidský život?

Jakou cenu má život? Neshodnou se ani odborníci

Ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).