Menu Zavřít

Jakou cenu má život? Neshodnou se ani odborníci

11. 7. 2016
Autor: Michael Tomeš, Mladá fronta

Kolik by měl stát lidský život? Téměř 40 procent Čechů to nedokáže vyčíslit. Čtvrtina oslovených by ho ocenila na více než 30 milionů korun, zatímco aktuální metodika Nejvyššího soudu k náhradě nemajetkové újmy na zdraví má strop zhruba na 20 milionech korun. Přitom experti se shodují, že jsou situace, kdy je potřeba umět cenu života stanovit.

Fakta vyplývají z průzkumu NN pojišťovny a penzijní společnosti a diskuze k projektu Cena života. Diskutující patřící mezi špičky ve svých oborech potvrdili, jak mnohovrstevnatá je otázka ocenění lidského života.

„Je to nepopulární, ale někdo v určitých případech cenu života spočítat musí. Základem pro výpočet je jasná představa ohledně budoucích příjmů člověka. Dříve nebo později se objeví soudní proces, kde se bude výpočet ceny života více akcentovat,“ říká hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek.

Pojistka na 300 tisíc

„Jsme spořivý národ, ale na ochranu svého života skrze pojištění dbáme méně, než je ve vyspělých zemích běžné. Průměrný Čech ohodnocuje pojištěním svůj život pouze na 300 tisíc korun,“ přidává pohled z ekonomické branže Jiří Čapek, generální ředitel NN pojišťovny a penzijní společnosti ČR a SR.

Na kolik si ceníte lidský život  Jakou cenu má lidský život Zdroj: NN Životní pojišťovna

A co na to ti, kteří mají lidský život prakticky denně ve svých rukou? Lékaři konkrétní čísla na stůl nedávají.

„Cena života v případě odčinění duševních útrap pozůstalým při usmrcení jejich osoby blízké se podle českého práva má stanovit podle zásad slušnosti,“ upozorňuje přednostka Ústavu veřejného zdravotnictví a medicínského práva 1. LF UK přednostka Jolana Těšinová.

Podle jejích slov se v praxi výsledná náhrada odvíjí podle celé řady kritérií, jako je intenzita vztahu s osobou blízkou, věk usmrcené osoby, existenční závislost pozůstalých na usmrceném, postoj žalovaného, míra jeho zavinění a další faktory.

V případě zvlášť závažného ublížení na zdraví osobě blízké, které ji vyřadí z běžného života a odkáže na pomoc blízkých, budou přiznávány částky vyšší než v případě úmrtí

„Lze očekávat, že v případě zvlášť závažného ublížení na zdraví osobě blízké, které ji zcela vyřadí z běžného života a odkáže na pomoc blízkých, budou přiznávány částky vyšší než v případě úmrtí,“ dodává Těšinová.

Nevyčíslitelná hodnota

Podle primáře Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce Petra Neužila při záchraně lidského života není přípustné rozlišovat cenu dotyčného člověka podle toho, jak je ekonomicky aktivní či jaký má pro společnost přínos.

„Každý život je cenný a naším úkolem je životy zachraňovat. Člověk, který dokáže být plně produktivní, netrpí většinou pocitem méněcennosti a také si dokáže více svou vlastní hodnotu uvědomit, je pak spokojenější a přínosnější pro celou společnost,“ zdůrazňuje Neužil.

„Cenu života je těžké vyjádřit finančně, když vidíte, kolik dokáže předat umírající maminka své dceři, i když už je její hodnota měřená ekonomickým produktem malá,“ doplňuje pohled lékařů Martin Loučka, ředitel Centra paliativní péče.

Ředitel Sociologického ústavu AV ČR Tomáš Kostelecký přidává k tématu ceny postřeh o kvalitě života. „Studie potvrzují, že lidé žijící v partnerském svazku jsou zdravější a žijí déle, pokud mají navíc děti, je tento pozitivní dopad ještě větší. Dosud se nepřišlo na to, proč tomu tak je, ale statisticky to platí.“

BRAND24


Přečtěte si ještě:

Cena smrti


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).