Menu Zavřít

Soud EU zamítl žalobu na kvóty, jejich neplnění může vyvolat další soud

6. 9. 2017
Autor: čtk

Evropský soudní dvůr dnes zamítl žalobu, kterou Slovensko a Maďarsko napadly unijní systém přerozdělování žadatelů o azyl podle kvót. Slovenský premiér Robert Fico řekl, že verdikt soudu respektuje, i když se systémem přerozdělování nesouhlasí. Ostřejší reakce přišla z Budapešti, která rozhodnutí soudu označila za nepřijatelné. Verdikt naopak uvítala Evropská komise, která zároveň znovu varovala Česko, Maďarsko a Polsko, že jim kvůli odmítavému postoji vůči kvótám hrozí žaloba u unijního soudu.

Slovensko a Maďarsko žádaly od soudu zrušení rozhodnutí členských zemí ze září 2015 o dvouletém mechanismu přebírání žadatelů o azyl z některých konkrétních zemí, kteří se nacházeli v Itálii a Řecku, a to mimo jiné kvůli procesním vadám. Některé země, kromě Slovenska a Maďarska také Česká republika a Rumunsko, tehdy totiž byly proti.

Soud EU dnes ale potvrdil platnost programu přerozdělování. Konstatoval, že nebylo nutné, aby rozhodnutí o přerozdělení 120 tisíc uprchlíků bylo přijato jednomyslně a odmítl i další námitky Bratislavy a Budapešti, například to, že přerozdělování podle kvót nebylo k řešení migrační krize způsobilé a nezbytné.

Fico: Slovensko respektuje verdikt, postoj ke kvótám nemění

Slovenský premiér Fico dnes řekl, že jeho země verdikt soudu v Lucemburku respektuje. Podle slovenského ministra zahraničí Miroslava Lajčáka by se Slovensko nemělo proti rozhodnutí soudu Evropské unie stavět. Oba však dali najevo, že s kvótami nadále nesouhlasí, a poukázali na jejich nefunkčnost. „Nadále budeme aktivně pracovat na tom, aby solidarita byla projevena jiným způsobem než nuceným přijímáním migrantů z jiných zemí,“ uvedl Fico. Skutečná pomoc při zvládání přílivu migrantů podle Fica spočívá zejména v ochraně vnějších hranic EU.


Miroslav Zámečník: Není migrace jako migrace

 Uprchlíci v Řecku


Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó v reakci na rozhodnutí soudu EU dnes prohlásil, že pro Budapešť je rozhodnutí soudu nepřijatelné, avšak „skutečná bitva teprve začíná“, protože Maďarsko si chce zajistit, že „nikdo se nebude moci usadit v Maďarsku proti vůli maďarského lidu“. „Maďarská vláda považuje dnešní rozhodnutí nejvyššího soudu EU, že členské státy musejí přijímat uprchlíky a uchazeče o azyl, za otřesné a nezodpovědné. Toto rozhodnutí ohrožuje bezpečnost a budoucnost celé Evropy,“ řekl Szijjártó.

Předsedkyně polské vlády Beata Szydlová prohlásila, že Polsko bude i nadále odmítat přijímat uprchlíky na základě unijního přerozdělovacího mechanismu. „Byla jsem přesvědčená, že takové rozhodnutí padne, ale to vůbec nemění postoj polské vlády vůči migrační politice,“ řekla.

Verdikt z Lucemburku uvítaly Evropská komise či Berlín. „Ano, je to velmi dobrá zpráva. Měli bychom ten rozsudek vzít jako příležitost vyzvat všechny členské země ke spolupráci,“ prohlásil před novináři eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos. Zároveň při té příležitosti varoval Prahu, Varšavu a Budapešť, že pokud nezmění svůj přístup ke kvótám, komise zváží „poslední krok“ v řízení proti této trojici zemí pro porušení unijní legislativy a pošle je k unijnímu soudu.

Český prezident Zeman dnes na návštěvě Moravskoslezského kraje prohlásil, že Česko se nesmí před EU hrbit. Kdyby bylo nejhůř, je lepší se vzdát eurodotací, než se podrobit migračním kvótám.

„Ale nyní můžeme očekávat, že všichni evropští partneři se budou rozhodnutím řídit a bezodkladně naplní dohody,“ věří šéf německé diplomacie Sigmar Gabriel.

Volební lídr německé protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) Alexander Gauland dnes naopak prohlásil, že Maďarsko a Slovensko by se neměly údajnému „diktátu EU“ podvolit a neměly by masově přijímat „uprchlíky, které nikdy nezvaly“.

Přerozdělovací program, který končí 26. září, nebyl příliš úspěšný. Evropská komise dnes oznámila, že k pondělku bylo v rámci programu přesunuto z Itálie a Řecka celkem 27.695 lidí. Podle Soudního dvora EU však nízký počet nakonec přerozdělených žadatelů o azyl je možné vysvětlit například i nedostatkem spolupráce ze strany některých členských států.

Gabriel očekává naplnění kvót
„Vždycky jsem říkal našim východoevropským partnerům, že je správné otázky vyjasnit právní cestou, pokud panují pochybnosti. Ale nyní můžeme očekávat, že všichni evropští partneři se budou rozhodnutí držet a bezodkladně naplní dohody,“ uvedl německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel v reakci na zamítnutí žaloby.

AI: Žádný stát se nemůže vyhnout svým odpovědnostem vůči uprchlíkům

Nevládní organizace Amnesty International (AI) dnešní rozhodnutí soudu EU uvítala s tím, že žádný stát se nemůže vyhnout svým odpovědnostem vůči uprchlíkům. Slovenská a maďarská žaloba byly podle AI nepodloženým pokusem vytvořit z těchto zemí „bezuprchlické zóny“. Podle frakce Zelených v europarlamentu by nyní měla komise tvrdě zakročit vůči těm státům, které se na přerozdělování odmítají podílet.

BRAND24

Evropský soud dnes v odůvodnění rozsudku také odmítl, že by přijetí programu porušovalo závěry summitu Evropské unie z června 2015, které hovoří o přijetí migrantů na základě konsensu. Podle soudu ale summit v této souvislosti mínil první z programů, kdy se státy skutečně dobrovolně zavázaly převzít z Itálie a Řecka celkem 40 tisíc osob. Opatření přijaté v září navíc podle soudu nelze označit za „zjevně nevhodné k dosažení sledovaného cíle“, tedy snaze pomoci Řecku a Itálii vyrovnat se s důsledky migrační krize v roce 2015.

Související články:

Občané, k naplňování úkolů zvednout zbraň!

Jádro, nebo uprchlíci. V Německu sílí generační spor

Darren byl jen první


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).