Menu Zavřít

Rusové našli další těla včetně kapitána zříceného letadla s Alexandrovci

26. 12. 2016
Autor: ČTK

Pátrací týmy dnes našly v místě pádu letadla Tu-154 v Černém moři těla dalších více než 70 obětí, včetně kapitána letounu. Celkem bylo na palubě 92 lidí, nikdo z nich nepřežil. Těla prvních deseti obětí byla přepravena do Moskvy a jedno už bylo také identifikováno. Potápěči vyzdvihli z moře další kusy letounu a ruští činitelé opět vyloučili, že by za tragédií byl teroristický útok. V Rusku se dnes držel státní smutek k uctění památky obětí, vlajky byly na všech institucích spuštěny na půl žerdi.

Armádní letadlo bylo na cestě z Moskvy na leteckou základnu Hmímím v Sýrii, v letovisku Soči na jihu Ruska mělo mezipřistání, aby dotankovalo. Havarovalo asi dvě minuty po startu ze Soči, když nebylo s to nabrat požadovanou letovou výšku. Na palubě byly desítky členů světoznámého pěveckého souboru Alexandrovci, kteří měli v Sýrii mimo jiné zazpívat vojákům nasazeným v tamních bojích.

Pátrači dnes objevili další části letadla včetně dvou řídicích jednotek a zhruba pětimetrového kusu trupu a okénka. Pátrání na hladině moře již skončilo a nyní se hledají trosky letadla na mořském dně v hloubce desítek metrů a v okruhu zhruba půl kilometru.

Pokračuje zároveň pátrání po takzvaných černých skříňkách se záznamem hovorů v kokpitu a činnosti přístrojů. Do pátrání je zapojeno asi tři a půl tisíce lidí, včetně 135 potápěčských specialistů, čtyři desítky plavidel, pět vrtulníků, bezpilotní letouny a sedm hlubinných aparátů.

Do Moskvy dnes dorazilo první letadlo s deseti těly, která záchranáři nalezli krátce po tragédii. První již podle lékařských zdrojů bylo identifikováno, totožnost mrtvého ale nebyla zatím zveřejněna. Z pozůstatků je odebírán genetický materiál k porovnání s příbuznými, což naznačuje, že těla byla pádem značně poškozena. Ruské ministerstvo obrany popřelo spekulace kolující po internetu, že dosud nalezená těla měla na sobě záchranné vesty.

Ruští činitelé opět vyloučili, že by za neštěstím byl teroristický útok. Ruský ministr dopravy Maxim Sokolov řekl, že za havárií byla pravděpodobně chyba pilota, případně technická závada. Podle kontrarozvědky FSB se mohl do motoru dostat nějaký předmět, nebo stroj natankoval nekvalitní palivo, které mělo za následek ztrátu tahu a zastavení motorů, případně šlo o chybu v pilotování anebo technickou závadu na letadle.

BRAND24

Lidé v řadě zemí světa nosily květiny k budovám ruských velvyslanectví. V Rusku stovky lidí kladly květiny a v centru Moskvy rozjímaly u místa, kde Alexandrovci zkoušeli.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že příbuzní každého vojáka a civilního zaměstnance ministerstva, kteří při neštěstí zahynuli, dostanou odškodné 5,8 milionu rublů (2,5 milionu korun).

Čtěte dále:

Rusko: Za pádem letadla s Alexandrovci byla chyba pilota či závada

V Rusku se zřítilo letadlo s Alexandrovci. Média spekulují o útoku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).