Menu Zavřít

Putin patří do blázince, řekl v přímém přenosu opozičník

23. 8. 2016
Autor: ČTK

Za malý skandál označují dnes ruská média začátek kampaně před zářijovými parlamentními volbami. Opoziční politik se totiž v přímém přenosu na obrazovkách státní televize odvážil vyzvat k sesazení prezidenta Vladimira Putina, který v popularitě stále kraluje ruským žebříčkům obliby.

„Situace je taková jako vždycky, čili vinu nesou bojaři, ale ne car. Jestli ale car netuší, co se v zemi děje, pak je třeba takového cara zavřít do blázince,“ prohlásil v pondělí večer v prvním kole televizních debat Vjačeslav Malcev coby kandidát strany lidové svobody, známé pod zkratkou Parnas.

Moderátor vyzval kandidáta, aby se držel tématu, což byla ekonomika. Politik na to řekl, že celé ruské hospodářství je Putin.

Malcev také vyzval k odvolání prezidenta, kterého obvinil, že zavlekl zemi do války s „bratrským lidem“ Ukrajiny, a do bojů v Sýrii, kde Moskva válčí na straně šíitů proti sunnitům. Malcev se také zapřisáhl, že chce Rusko spasit před další revolucí, společně s vůdcem ruských nacionalistů Dmitrijem Děmuškinem, který jej přišel do studia podpořit.

„Experti soudí, že Kreml si tím, že pustil Malceva na obrazovku, přeje předvést nízkou voličskou podporu nepřátel režimu: hleďte, pustili jsme je k volbám i do televize, ale dostali 1,5 procenta,“ napsal internetový list Gazeta.ru.


Čtěte o novince v ruském volebním zákonu:

Stalin jako tahák. Obraz diktátora smí být využit v kampani

Nostalgie. Na májové oslavy 70. výročí vítězství nad fašismem si hlavní protagonista skupiny oblékl tričko s portrétem svého idolu – Josifa Vissarionoviče Stalina.


Malcev je bývalý policista a kontroverzní bloger s pověstí levicového radikála. Kvůli nacionalistickým a antisemitským výpadům bývá přirovnáván k Vladimiru Žirinovskému a podle tisku silně dráždí moskevské liberály. V květnu ale málem vyhrál primárky demokratické opozice, než musely být předčasně zrušeny kvůli útoku hackerů a svárům mezi opozičníky.

Tón debatě uchazečů ze 14 stran udal poslanec menší parlamentní strany Spravedlivé Rusko slovy, že „na Rusi se dobře žije spekulantům a oligarchům, ale důchodci žijí pod hranicí chudoby“.

Vzápětí se kandidáti předstihovali v nápadech na progresivní zdanění, zmrazení cen či odříznutí dotací bankám. Další liberální politik v debatě Grigorij Javlinskij přišel se sloganem „Nelhat a nekrást“, vedle Malceva ale působil zakřiknutě.

Malcev podle spolustraníků sice hovoří výlučně za sebe, ale mezitím dokázal přilákat nové členy. Do Parnasu jej přijal bývalý ruský premiér Michail Kasjanov, patrně ve snaze „vypadat nejvíce opozičně ze všech opozičních sil“. Politolog Abbas Galljamov si ale myslí, že přehnaně agresivní rétorika může voliče spíše odstrašit, než přilákat, a tak Kremlu ze siláckých řečí v krátkodobé perspektivě nic nehrozí.

Rusové budou 450 poslanců Státní dumy volit 18. září. Navzdory hospodářské krizi, způsobené poklesem cen ropy na světových trzích i západním sankcím kvůli anexi Krymu, se očekává další pohodlné vítězství vládnoucí strany Jednotné Rusko. Ta jde do voleb s Putinovými vybranými citáty.

Čtěte také:

BRAND24

Rusko přezbrojuje. Na Krym dodalo nejmodernější rakety

Rošáda ve vysokých patrech. Putin propustil šéfa své kanceláře


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).