Menu Zavřít

Rošáda ve vysokých patrech. Putin propustil šéfa své kanceláře

12. 8. 2016
Autor: čtk

Ruský prezident Vladimir Putin dnes propustil Sergeje Ivanova z postu šéfa prezidentské kanceláře. Jeho místo převezme Anton Vajno. Informovala o tom ruská média s odvoláním na oznámení tiskové služby Kremlu. Putin přitom naznačil, že Ivanova propouští na jeho vlastní žádost.

Při setkání, které přenášela televizní stanice Rossija 24, prezident řekl, že vychází vstříc přání Ivanova vyslovenému při nástupu do funkce, že chce být šéfem prezidentské kanceláře nejvýše čtyři roky. Zároveň oznámil, že Ivanov bude jeho zvláštním zástupcem pro ekologii a dopravu.

Zpráva o výměně v čele prezidentovy administrativy, kterou nyní povede Ivanovův dosavadní zástupce Vajno, je považována za poměrně překvapivou. Ivanov, kterému je 63 let, je totiž označován za jednoho z nejbližších spolupracovníků Putina. Tento bývalý důstojník KGB v minulosti například zastával funkce ministra obrany a místopředsedy vlády. Nyní opustí i křeslo člena prezidentovy bezpečnostní rady.

Ivanov při setkání s Putinem ale uvedl, že je délkou setrvání v čele administrativy šéfa státu vlastně rekordmanem. Vydržel v ní čtyři roky a osm měsíců. V této souvislosti připomněl, že za 25 let od jejího ustavení se v této funkci už vystřídalo 11 lidí.

Podle politologů, dotázaných internetovým listem Gazeta.ru či ruskou službou BBC, by bylo předčasné odepisovat Ivanova, někdejšího sovětského rozvědčíka a „rafinovaného intelektuála s vynikající angličtinou“ i s vášní pro basket a balet. Svého času se o něm spekulovalo jako o možném nástupci Putina v čele státu. Jeho nová funkce prezidentova pověřence se sice jeví „rituální“, ale naznačuje, že neupadl v nemilost. Ivanov se také těší pověsti nezkorumpovaného člověka. Patrně se ale dosud nevzpamatoval ze smrti staršího syna, bankéře Alexandra, který se před dvěma lety utopil na dovolené v Dubaji.

Čtyřiačtyřicetiletý Vajno je oproti politikovi Ivanovovi vnímán jako „mladý technokrat“ a „tradiční aparátčík“, který za vzestup o desítky příček v ruské elitě vděčí osobně Putinovi. Tomu v době, kdy načas opustil Kreml a stanul v čele vlády, dělal šéfa protokolu a stejnou roli měl i v prezidentské kanceláři. Svou roli v povýšení zřejmě sehrála okolnost, že Vajno má stejný odstup od všech klanů, ale nad jeho postojem v případě sporů mezi jednotlivými skupinami visí otazník. Žádný problém by v mnohonárodním Rusku neměla představovat skutečnost, že Putin svěřil jednu z klíčových funkcí etnickému Estonci.

Dále čtěte:

Kolem Krymu přituhuje. Porošenko nařídil pohotovost

BRAND24

10 nejlépe placených státníků: vede Obama

Rusko a Turecko spolupracují na řešení krize v Sýrii


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).