Menu Zavřít

Putin a Obama se na Sýrii stále neshodnou

5. 9. 2016
Autor: ČTK

Prezidenti Ruska a Spojených států Vladimir Putin a Barack Obama na schůzce na okraj summitu G20 v čínském Chang-čou nedospěli k průlomu v jednáních o příměří v Sýrii. Dohodli se však, že budou nadále společně hledat cestu k poskytování pomoci tisícům civilistů v obležených syrských městech. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že kromě Sýrie mluvili prezidenti také o situaci na Ukrajině.

Pondělní setkání podle Peskova trvalo 90 minut, což je déle, než se očekávalo. Šéfové Kremlu a Bílého domu se dohodli, že vysocí představitelé ruského a amerického ministerstva zahraničí se sejdou k dalším rozhovorům o Sýrii co nejdříve, pravděpodobně ještě tento týden.

Americká strana se snaží urychleně dospět k dohodě, protože má na paměti zhoršující se podmínky v obleženém městě Halab. Současně ale Spojené státy nechtějí uzavřít dohodu, která by nebyla efektivní, řekl vysoký činitel americké vlády.

V Chang-čou, kde se koná summit velkých světových ekonomik, už o Sýrii opakovaně jednali šéfové americké a ruské diplomacie Sergej Lavrov a John Kerry. Podle amerického ministerstva zahraničí rozdíly v postojích stran přetrvávají. Lavrov a Kerry se účastnili i dnešní schůzky svých prezidentů.

Opoziční politik se do Putina tvrdě opřel

Putin patří do blázince, řekl v přímém přenosu opozičník

 Ruský prezident Vladimir Putin

Rusko v syrské občanské válce podporuje síly syrského prezidenta Bašára Asada, které bojují proti rebelům, mezi nimiž jsou islamisté i umírnění povstalci. USA a jejich spojenci v konfliktu stojí na straně umírněných odpůrců Asadova režimu.

Putin a Obama spolu v Chang-čou ještě dříve několikrát krátce hovořili „vestoje“ a dohodli se na dnešním rozhovoru. Iniciativa vzešla od Obamy, tvrdí ruská tisková agentura TASS. Dodala, že Obama a Putin se naposledy sešli na klimatické konferenci v Paříži loni v listopadu; letos spolu několikrát telefonovali.


Dále čtěte:

BRAND24

Rusko přezbrojuje. Na Krym dodalo nejmodernější rakety

Obchod mezi Ruskem a Slovenskem by se mohl obnovit, věří Putin


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).