Menu Zavřít

Příliv cizinců za prací: vláda poprvé brzdí

28. 4. 2017
Autor: 7 Tomáš Kubelka

Ačkoliv chybí českému průmyslu 140 tisíc zaměstnanců a vláda se až dosud snažila prázdná místa zaplnit cizinci, podniká právě teď první kroky k tomu, aby ve složité situaci příliv cizinců omezila. Nelogicky znějící opatření má ovšem dobrý důvod. Cizinci se stali na českém trhu cenným zbožím a podnikání s ním má jen vágní pravidla.

Jedno z nejdůležitějších nových opatření je ukryto v zákoně o pobytu cizinců, který nyní míří do Senátu. Zákon zavádí institut takzvaného nespolehlivého zaměstnavatele. Firmy, které budou napříště dlužit státu na pojištění či daních, případně budou v likvidaci, už nedostanou šanci přivést zaměstnance ze třetích zemí. „Tento legislativní návrh je výstupem pracovní skupiny při ministerstvu vnitra,“ doplnila mluvčí ministerstva Klára Pěknicová.

Zpřísnit se má také zákon upravující fungování pracovních agentur, které cizince do Česka vozí. Těm napříště vzrostou kauce, které platí státu. Autoři předlohy si slibují očištění trhu od malých agentur, což také krátkodobě povede ke snížení přílivu cizinců. Zákon o zaměstnanosti bude navíc nově zakazovat takzvané zastřené zprostředkování zaměstnání, tedy najímání pracovních sil bez povolení, za což budou hrozit až desetimilionové pokuty.


Přečtěte si více o přespolní pracovní síle:

Cizinců v Česku pracuje přes 320 tisíc, třetina dělá nekvalifikované činnosti

Kvóty nestačí. Ukrajinců přijde do Česka více

Vietnamce tu nechceme aneb Imigrační systém počesku

V roce 1981 přijelo do Vilémova u Šluknova 51 Vietnamek, které se naučily obsluhovat tkalcovské stroje


A že existuje dost důvodů pro to dát zaměstnávání cizinců větší pravidla, potvrzují statistiky. Za poslední dva roky přibylo v tuzemsku 120 tisíc gastarbeiterů a ne všichni se i přes potřeby průmyslu uplatnili. Když například v Plzni strážníci koncem loňského roku zjišťovali, proč se mezi bezdomovci objevují cizinci, přišli na to, že to jsou právě lidé, kteří původně přišli za prací do tamních průmyslových zón. Vesměs jde o muže kolem třiceti let a z pětistovky plzeňských bezdomovců tvoří přibližně 40 procent.

Údaje potvrzují i další regiony, kde se rychle rozvíjejí průmyslové zóny. „Začíná se stávat, že někteří cizinci ze zemí Evropské unie se stávají bezdomovci a spadají do sociálního záchytného systému, a to břímě je třeba z obcí sejmout,“ říká hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Stát se až dosud snažil pravidla pro přijímání cizinců co nejvíce uvolňovat. Například zvýšil kvóty pro Ukrajince, kterých může nově za prací přijít ročně 9600 místo původních 3800. Ministerstvo zahraničí kvůli tomu i personálně posílilo konzulát ve Lvově.

BRAND24

Dále čtěte:

Ukrajinci, vítejte. Pracovní trh potřebuje novou sílu

Ukrajinci bez víz. Europarlament uvolnil cestovní režim

Vláda v kleštích východu

 Weikert


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).