Menu Zavřít

Poslední průzkumy potvrzují těsný výsledek francouzských voleb

22. 4. 2017
Autor: čtk

Výsledky posledních průzkumů před nedělními prezidentskými volbami ve Francii potvrzují minimální rozdíly mezi čtyřmi hlavními kandidáty. Podle informace agentury AFP je rozdíl mezi prvním a posledním z favorizované čtveřice jen kolem pěti procent. List Le Figaro uvedl, že čtvrteční teroristický útok v Paříži podle všeho nezměnil rovnováhu mezi kandidáty.

Centrista Emmanuel Macron by měl podle francouzské agentury získat podle souhrnu různých v pátek zveřejněných průzkumů 23 až 24,5 procenta hlasů. Druhá Marine Le Penová 22 až 23 procent a třetí pravicový kandidát François Fillon 19 až 21 procent. Na čtvrtém místě je reprezentant levice Jean-Luc Mélenchon s podporou 18 až 19,5 procenta hlasů.

Předpovědi volebních výsledků podle AFP komplikují nejen těsné výsledky průzkumů veřejného mínění. Velkou otázkou je i volební účast a vysoké procento nerozhodnutých voličů. Podle čtvrtečního šetření agentury Odoxa si svého favorita stále nevybralo 30 procent Francouzů, přičemž ještě před měsícem byl tento údaj o 13 procent vyšší. Volební účast se tak podle serveru francetvinfo.fr odhaduje na 78,5 procenta, což by byl pro Francii výsledek lehce podprůměrný.

Další neznámou je vliv čtvrtečního teroristického útoku v Paříži a jím přerušeného společného vystoupení všech jedenácti kandidátů na stanici France 2. Páteční průzkumy - poslední, které mohly být publikovány před zákazem trvajícím do neděle večer - však žádný výrazný posun nezaznamenaly. Světová média spekulovala, že další násilnosti ve francouzských ulicích mohou pomoci pravicovým kandidátům, zejména pak Marine Le Penové.

Analytici tak nedokážou odhadnout, kdo se nakonec o prezidentský úřad utká ve druhém kole naplánovaném na 7. května. V prvním kole budou moci Francouzi vybírat z celkem jedenácti kandidátů. Předvolební kampaň skončila v pátek v noci a dnes už politici nesmějí veřejně vystupovat.

Volební místnosti budou v neděli otevřeny od 8:00 SELČ a uzavřou se na většině území v 19:00, tedy o hodinu později než při předcházejících prezidentských volbách. V některých velkých městech se bude hlasovat až do 20:00.

BRAND24

V tuto chvíli také mohou být zveřejněny první odhady a výseldky. Francouzské agentury pro výzkum veřejného mínění neprovádějí tak zvané exit-polls, tedy průzkumy mezi voliči u volebních místností. Svůj odhad výsledků zakládají na částečných výsledcích sčítání na vybraných místech po uzavření volebních místností na většině území, aby mohly přijít ve 20:00 s odhadem vítězů. Tentokrát na to budou mít o hodinu méně času. Pokud budou výsledky těsné, není zaručené, že se na televizních obrazovkách objeví hned ve 20:00 jména dvou postupujících do druhého kola, jak tomu bylo vždy v minulosti, napsala agentura AFP. Všichni si tak budou muset počkat na pokračující sčítání hlasů, na jehož základě budou agentury upřesňovat svůj odhad.


Z francouzských voleb čtěte více:

Francie má tři favority na prezidenta. Dva jsou proti EU

Francie zná identitu útočníka. Nedělní volby pohlídá 50 tisíc policistů

„Startup“ Le Penová. Národní fronta si získává francouzskou mládež


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).