Menu Zavřít

Pomsta za dalajlámu? Zeman nechce povýšit Pelikánova muže Dohnala

20. 10. 2016
Autor: čtk

Prezident Miloš Zeman nejmenuje generálmajorem ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala. Jmenování navrhl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a na pondělním zasedání krok podpořila i vláda. Mediální spekulace uvádí, že by se mohlo jednat o prezidentovu odplatu za Pelikánovu kritiku. Ta se na prezidenta snesla kvůli podpisu prohlášení, kterým se čtyři nejvyšší čeští ústavní činitelé distancovali od letošní návštěvě tibetského duchovního vůdce dalajlamy.

Hrad o svém rozhodnutí nepovýšit brigádního generála Dohnala zatím podle mediálních spekulací informoval pouze neoficiálně a bez zdůvodnění. Server Česká justice Zemanovo rozhodnutí spojuje s tím, že Pelikán ve středu otevřeně kritizoval pročínské vyjádření prezidenta a dalších ústavních činitelů v souvislosti s návštěvou tibetského duchovního vůdce dalajlamy. Podobnou informaci uvádí i server Aktuálně.cz.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček se k prezidentovu postoji zatím nevyjádřil. „Jména nových generálů budou oznámena veřejně 28. října,“ uvedl. Pelikán ve středu při vystoupení v Senátu uvítal setkání některých zákonodárců s dalajlamou s tím, že je rád, že se celá země „nepřidala k politice bezpáteřního ponižování před čínskou mocností“.

Reagoval tak na úterní prohlášení Zemana, premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a předsedů obou komor Parlamentu o tom, že schůzky politiků s dalajlamou by se neměly považovat za výraz změny oficiální politiky Česka vůči Číně.


Letošní návštěva dalajlamy v Česku vzbudila mezi politiky hysterii. Přečtěte si o tom:

Čtyři nejvýše postavení čeští politici se distancovali od Hermanovy schůzky s dalajlamou

S dalajlámou se sešlo 50 zákonodárců. Reagují na distanc ústavních špiček

BRAND24

Dalajlama v Česku: obdiv k Havlovi i sen o celosvětové unii


Ministrův návrh se týkal tradičního povyšování důstojníků prezidentem, které se koná u příležitosti státního svátku připomínajícího vznik Československa. Vedle Dohnala měl být povýšen i náměstek vězeňského bezpečnostního sboru Michailidis, který má v gesci vzdělávání a odborné zacházení. Jeho povýšení prezident rovněž nevyhoví. Mezi dalšími kandidáty na generálmajory, jež vláda podpořila, je šéf hradní vojenské kanceláře Jan Kaše, velitel vzdušných sil Jaromír Šebesta a poradce náčelníka generálního štábu Jiří Verner. Generály by se měli stát náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek nebo náměstek ředitele hasičů Slavomír Bell.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).