Menu Zavřít

Podle Asada americký útok neomezil palebnou sílu syrské armády. Přístup USA prý není seriózní

13. 4. 2017
Autor: čtk

Raketový útok na syrskou leteckou základnu, který minulý týden Američané podnikli v reakci na zásah syrských civilistů chemickými zbraněmi, neomezil palebnou sílu syrské armády. Syrský prezident Bašár Asad to prohlásil v rozhovoru, který dnes zveřejnila agentura AFP.

Asad se také ohradil proti snaze Západu prosadit mezinárodní vyšetřování chemického incidentu, při kterém před týdnem zahynuly na severu Sýrie desítky civilistů, včetně mnoha dětí. Západ tvrdí, že za otravu lidí může útok syrské armády. Asad to ale popřel s tím, že jde o „umělou konstrukci“, jejímž cílem bylo vytvořit záminku pro americký útok.

„Podle nás je to na sto procent konstrukce. Náš dojem je, že Západ, především Spojené státy, jsou komplici teroristů a celou tuto historku vytvořili, aby měly záminku k útoku,“ řekl Asad v prvním interview od chemického incidentu v Chán Šajchúnu a americké odvety.


O postoji Ruska k Sýrii čtěte více:

Rusko vetovalo již osmou rezoluci OSN k Sýrii

 Zástupkyně USA v OSN Nikki Haleyová


„Nevlastníme chemické zbraně. Před několika lety, v roce 2013, jsme se vzdali celého našeho arzenálu. A i kdybychom takové zbraně vlastnili, nikdy bychom je nepoužili,“ řekl také Asad.

„Ohledně mezinárodního vyšetřování budeme spolupracovat s Rusy. Ale (vyšetřování) musí být nestranné. Můžeme dovolit vyšetření jen a jen tehdy, pokud bude nestranné a pokud zajistí, že se ho zúčastní nestranné země, abychom si mohli být jistí, že nebude využito k politickým cílům,“ dodal syrský prezident.

„Jediné informace, které má svět k dispozici, jsou ty, které zveřejnila odnož Al-Káidy,“ řekl také Asad s poukazem na radikální povstaleckou skupinu Džabhat Fatah aš-Šám (Fronta dobytí Sýrie), která společně s dalšími rebely ovládá Chán Šajchún. Skupina nedávno oznámila, že vazby s Al-Káidou zpřetrhala.

Asad v rozhovoru také kritizoval americký přístup k hledání řešení syrské občanské války. Postup USA není podle něj seriózní.

BRAND24

O vývoji kolem Sýrie čtěte:

Další údery proti Sýrii jsou nepřípustné, slyšel Tillerson v Moskvě

Rusko nese odpovědnost za smrt civilistů v Sýrii, tvrdí britský ministr obrany

Cíl v Sýrii zasáhlo 58 z 59 tomahawků, tvrdí Američané. Útok byl slabý, oponuje Rusko

 Spojené státy zaútočily nad ránem 7. dubna 2017 na syrskou leteckou základnu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).