Menu Zavřít

Platy policistů či hasičů vzrostou o deset procent. Na zvýšení půjde 1,5 miliardy

29. 3. 2017
Autor: ČTK

Policisté, hasiči, celníci či vězeňští dozorci si od začátku července finančně polepší. Vláda dnes podpořila zvýšení platů členů bezpečnostních sborů o deset procent.

Na twitteru o tom informoval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který se na navýšení platů domluvil na začátku března s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

Celkem by letošní zvýšení platů mělo vyjít na téměř 1,5 miliardy korun. Policejní sbor má zhruba 40.000 lidí, hasičů je přes 9700. Průměrný plat u policie i hasičů se pohybuje kolem 35.000 korun. Zvýšení platů se týká i celníků, vězeňských dozorců a tajných služeb.

Chovanec dnes zopakoval, že se řeší problém se snížením platů u bezpečnostních sborů, které nastalo za vlády Petra Nečase (ODS). V roce 2011 klesly platy kvůli vládním úsporným opatřením o deset procent, o rok dříve přišli policisté o rizikové příplatky. „Je to krok správným směrem, který odstraňuje škody napáchané minulými vládami,“ uvedl dnes ministr v tiskové zprávě.

Chovanec návrh na zvyšování platů v minulosti zdůvodnil také tím, že není přijatelné, aby byl nástupní plat u bezpečnostních sborů 17 000 či 18 000 korun, když například na pozici skladníka bývá kolem 25 000 korun. U bezpečnostních složek opět začaly platy růst po nástupu současné vlády, od roku 2013 to bylo o 15 procent.

Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku v loňském čtvrtém čtvrtletí činila podle údajů Českého statistického úřadu 29.320 korun. Za celý rok 2016 byla průměrná mzda v ČR 27 589 korun.

BRAND24

Kromě zvyšování platů chce vnitro zlepšit podmínky pro práci u bezpečnostních sborů i dalšími způsoby. V novele služebního zákona třeba plánuje zrušení 150 hodin povinných přesčasů ročně, chce zavést náborový příspěvek. Od novinek si slibuje stabilizaci personální situace u bezpečnostních sborů.

Dále čtěte:

Česká pošta dostane od státu 800 milionů, půjdou i na platy

Českým učitelům vadí papírování, ne nízké platy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).