Menu Zavřít

OSN bude vyšetřovat válečné zločiny v Sýrii

5. 9. 2017
Autor: čtk

OSN bude vyšetřovat zločiny spáchané v Sýrii za občanské války, která trvá už šest let. V čele vyšetřovacího orgánu bude francouzská soudkyně Catherine Marchiová-Uhelová. Podle ní chce OSN zajistit, aby nejvážnější případy porušení práva v Sýrii nezůstaly nepotrestány.

Marchiovou-Uhelovou do čela orgánu jmenoval generální tajemník OSN António Guterres. Soudkyně řekla, že z předchozích zkušeností je známo, že začne-li vyšetřovací soudce shromažďovat důkazy k určitému případu, přinese to výsledek.

OSN už v minulosti ustavila speciální komisi, která se zabývá děním v Sýrii. Komise má ve středu zveřejnit svou 14. zprávu o Sýrii, tyto materiály vydává vždy po půlroce. V minulosti komise konstatovala, že všechny strany konfliktu se dopouštějí mučení, vražd a páchají také další krutosti.

BRAND24

Marchiová-Uhelová působila jako soudkyně v případě Kosova, Kambodže i u Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY). Dnes řekla, že v případě Sýrie bude mít k dispozici padesátičlenný tým, v němž budou právníci, analytici a informatici. Někteří z nich umějí arabsky a všichni budou analyzovat informace, které se podaří získat o zločinech spáchaných v Sýrii.

„Hovoří se o zločinech proti lidskosti, o válečných zločinech, o útocích na školy a nemocnice, o hromadném vraždění, násilí na ženách a dětech,“ řekla francouzská soudkyně na tiskové konferenci a dodala, že její funkce odpovídá v západních zemích funkci prokurátora.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).