Menu Zavřít

Nová celní a imigrační pravidla. Královna oznámila program britské vlády

21. 6. 2017
Autor: čtk

Britská vláda zajistí zemi nejlepší možnou dohodu pro odchod z Evropské unie včetně nových obchodních, celních i imigračních pravidel. Řekla to dnes královna Alžběta II. v tradičním projevu, kterým v méně ceremoniální podobě než obvykle zahájila zasedání nově zvoleného britského parlamentu. Legislativní plány vlády, která ještě nemá jistou podporu parlamentu, počítají rovněž s přehodnocením protiteroristické strategie či oživením ekonomiky.

„Prioritou mé vlády je zajistit nejlepší možnou dohodu pro odchod země z Evropské unie,“ řekla královna v projevu ve Sněmovně lordů, v níž se shromáždili členové obou komor britského parlamentu. Její projev, který je dílem týmu premiérky Theresy Mayové, vytyčil vládní plán na nejbližší dva roky, neboť na příští rok byl každoroční proslov kvůli očekávaným náročným brexitovým vyjednáváním zrušen.

Panovnice zmínila více než dvě desítky návrhů zákonů, s nimiž počítá rodící se kabinet konzervativní premiérky Theresy Mayové. Třetina z nich přímo souvisela s odchodem z EU. Vedle zákona, který zruší normu z roku 1972 o přistoupení Británie k tehdejšímu Evropskému hospodářskému společenství, chystá vláda oddělené normy o clech, obchodu, imigraci, zemědělství, rybolovu či mezinárodních sankcích.

Mayová hodlá připravit řadu dalších návrhů týkajících se britské ekonomiky, sociální politiky či bezpečnosti. Její konzervativci však nemají v Dolní sněmovně většinu a budou odkázáni na podporu severoirských unionistů, která může být v mnoha případech vykoupena velkými ústupky a někteří analytici považují za reálnou možnost konání dalších předčasných voleb.


Jaký bude další osud Mayové? Přečtěte si komentář Daniela Deyla

Kuřácký koutek Daniela Deyla


Mezi významné kroky vratkého kabinetu mají podle královnina projevu patřit mimo jiné opatření proti terorismu, například vznik vládní protiextremistické komise.

„Ve světle teroristických útoků z Manchesteru a Londýna bude přehodnocena protiteroristická strategie mé vlády, aby měla policie a bezpečnostní složky všechny pravomoci, které potřebují,“ řekla Alžběta II.

Prohlásila rovněž, že vláda bude pokračovat ve zlepšování stavu veřejných financí a zároveň udržovat nízké daně. Hodlá rovněž zvýšit minimální mzdu, oživit ekonomiku a nové daňové příjmy investovat do zdravotní péče či školství.

CONTENT24

Do Westminsterského paláce dnes královna nedorazila v kočáře taženém koňmi, jak je obvyklé, ale v limuzíně. Při projevu pak seděla na trůně v modrých šatech a klobouku a nikoli v obvyklé ceremoniální róbě s korunou na hlavě. Podle BBC zvolil královský palác takto méně okázalé provedení akce poprvé od předčasných voleb v roce 1974. Příčinou byly podle médií narychlo vyhlášené volby, jejichž konání oznámila Mayová v dubnu, stejně jako nedávné oslavy královniných narozenin, kvůli němuž nebyl čas na secvičení slavnostního příjezdu s koňskou jízdou.

Dále čtěte:

Královna Alžběta II. přijala českého prezidenta. Zeman mluvil o Češích po brexitu

Pád Mayové pokračuje. Téměř polovina Britů ji nechce za premiérku

Další poražená premiérka. Britské volby oslabily i šéfku skotských nacionalistů

Pomsta eurofilů. Konzervativci volby vyhráli i prohráli


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).