Menu Zavřít

Nezaměstnanost v USA je na 16letém minimu. Klesla na 4,3 procenta

2. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

Míra nezaměstnanosti klesla na 16leté minimum 4,3 procenta z dubnových 4,4 procenta. I přesto, že ekonomika Spojených států v květnu nenaplnila očekávání a vytvořila pouze 138 tisíc nových pracovních míst. Vyplývá to z dnešních údajů amerického ministerstva práce.

Ekonomové podle průzkumu agentury Reuters počítali se vznikem 185.000 nových pracovních příležitostí. Zároveň předpokládali, že míra nezaměstnanosti zůstane na dubnových 4,4 procenta. Podle agentury AP stála za poklesem míry nezaměstnanosti především skutečnost, že část lidí minulý měsíc přestala hledat práci a vypadla z registrů nezaměstnaných.

Květnová tvorba pracovních míst zaostala za měsíčním průměrem 181.000 v uplynulých 12 měsících. I tak by ale podle agentury Reuters mohla být dostatečná k tomu, aby americká centrální banka (Fed) tento měsíc přikročila k dalšímu zvýšení úrokových sazeb.

Americká ekonomika musí vytvářet zhruba 75.000 až 100.000 pracovních míst měsíčně, aby držela krok s růstem pracovní síly. Tvorba pracovních míst obvykle zpomaluje, když se ekonomika blíží k plné zaměstnanosti, píše agentura Reuters.

„Slabá (květnová) tvorba pracovních míst není katastrofou, protože stále drží krok s růstem populace,“ uvedl ekonom Paul Diggle ze společnosti Aberdeen Asset Management. „Dnešní čísla pravděpodobně neodvrátí Fed od zvýšení úrokových sazeb v tomto měsíci. Mohly by ale ovlivnit následný vývoj,“ dodal.


Přečtěte si, jak se Donald Trump dívá na výkonnější německou ekonomiku:

Jsou špatní, velmi špatní, kritizoval Trump Němce za vysoký obchodní přebytek

 Americký prezident Donald Trump


Fed bude o měnové politice rozhodovat na dvoudenním zasedání 13. a 14. června. Finanční trhy předpokládají, že centrální banka zvýší úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu, tedy ve stejném rozsahu jako v březnu.

BRAND24

Dolar se v reakci na údaje o trhu práce propadl na sedmiměsíční minimum vůči euru. „Pro dolar je to v krátkém období rozhodně negativní,“ řekl ke květnové tvorbě pracovních míst analytik Omer Esiner z firmy Commonwealth Foreign Exchange. „Trh toto číslo zjevně zklamalo. Pro Fed to ale tolik neznamená. Přijímání zaměstnanců v posledních několika měsících přeřadilo na nižší rychlost. To odpovídá trhu práce blížícímu se plné zaměstnanosti,“ dodal.

Dále čtěte:

Výzva pro Trumpa. Ekonomika USA počátkem roku zpomalila na 1,2 procenta

Největší zloděj v USA? Firmy své zaměstnance oloupí o 15 miliard dolarů

Nezaměstnanost v EU je nejnižší za posledních osm let. Nejlépe je na tom stále Česko


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).