Menu Zavřít

Nečasová žaluje Piráty kvůli motivu na "vězeňském autobusu"

31. 8. 2017
Autor: čtk

Advokáti Jany Nečasové (dříve Nagyové) žalují Pirátskou stranu kvůli tomu, že navzdory předchozí výzvě neodstranila její kresbu ze svého předvolebního "vězeňského autobusu". Podle serveru už Obvodní soud pro Prahu 3 rozhodl i o předběžném opatření, které advokáti navrhovali, s ohledem na doručování stranám sporu ale nesdělil jakým způsobem. Mluvčí Pirátů Karolína Sadílková informovala, že rozhodnutí dosud straně nedorazilo.

Nečasová je jedním z pěti cestujících vyobrazených na boku autobusu, který Piráti představili zhruba před dvěma týdny. Kresbami chtějí poukázat na kauzy politických protivníků. Nečasová na karikatuře drží loutku v podobě expremiéra Petra Nečase s odkazem na případ údajného zneužití vojenské rozvědky. Kresby doprovází slogan „Pusťte nás na ně! Protože my jsme ti hlídací psi.“ O žalobě informoval server Idnes.cz.

Advokát Nečasové Adam Černý poslal v polovině srpna Pirátům předžalobní výzvu, ve které namítal, že strana použila podobu jeho klientky protiprávně. Zařazením předsedy Pirátů Ivana Bartoše s obuškem do kresby navíc podle něj propaguje fyzické násilí proti jeho klientce. Kresba může ohrozit život, zdraví a vážnost Nečasové a způsobit jí tím vážnou újmu, uvedl Černý.


Už přišel kouzelník? Kapesní průvodce politických slibů, verze 2017

Petr Robejšek


Piráti však nechali uplynout třídenní lhůtu, kterou jim Černý na odstranění kresby dal. „Je to kampaň a každý má v této zemi právo na svobodné vyjádření svých postojů a názorů,“ odmítl dříve Bartoš, že by Nečasová z autobusu mohla zmizet. Policie a soudy se v souvislosti s Nečasovou zabývají několika případy, v žádné z kauz ale ještě nepadl pravomocný rozsudek.

BRAND24

Piráti s autobusem navštěvují okresní města. Pomocí karikatur vedle Nečasové usadili šéfa ANO Andreje Babiše kvůli případu Čapího hnízda, premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) kvůli kauze OKD, předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska v souvislosti s povolováním hazardních her a exhejtmana Davida Ratha s připomínkou jeho korupční kauzy.

Přečtěte si také:

S pitomci nejdu

Podle ODS patříme na Západ. Tak proč nás táhne na Východ?

Gazdík neztratí identitu. Nikdy ji neměl

Volby by podle průzkumu Median vyhrál Babiš. Posiluje Okamura


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).