Menu Zavřít

Méně morálky. Hnutí ANO zmírnilo kodex ohledně trestního stíhání členů

29. 3. 2017
Autor: čtk

Hnutí ANO tento měsíc změkčilo svůj morální kodex pro adepty na volené funkce. Členové hnutí budou muset nově na členství a funkce rezignovat v případě jejich obžaloby z úmyslného trestného činu nebo nedbalostního trestného činu v souvislosti s výkonem veřejné funkce. Původní kodex z roku 2014 jim v bodě deset ukládal rezignaci už v případě jakéhokoli trestního stíhání.

„Morální kodex byl v tomto bodě opravdu změněn,“ potvrdil serveru Aktuálně.cz mluvčí ANO Vladimír Vořechovský. Pasáž se podle něj změnila po podnětu z regionů na základě usnesení výboru hnutí. „Předkladatelé argumentovali tím, že trestní stíhání je často zastaveno bez podání obžaloby a je v něm teprve prověřováno podezření ze spáchání trestného činu, které se vůbec nemusí ukázat jako podložené,“ uvedl Vořechovský.

Místopředsedkyně hnutí Jaroslava Jermanová upřesnila, že návrh přišel z Ústeckého kraje, podle nějž bylo znění kodexu velmi přísné. „Znemožnilo nám to kandidaturu jednoho z důležitých lidí v tomto regionu. Lidé nám odstupují z kandidátek a poté se vždy ukáže, že ta obvinění proti nim byla lichá,“ dodala Jermanová.


Čtěte o aféře šéfa hnutí ANO Babiše:

Sobotka: Babiš by měl transakce vysvětlit kvůli své reputaci

Babiš: Sněmovna mě obviňuje bez důkazů. Chce mě i soudit

Sobotka: Babiš musí své obchody vyjasnit

Andrej Babiš bude šéfem hnutí ANO další dva roky


Server připomenul, že trestní stíhání by mohlo hrozit oběma nejvyšším představitelům hnutí. Šéf ANO Andrej Babiš je obviňován svými kritiky z daňových podvodů v souvislosti s prodejem akcií svých firem Profrost, Afeed a Afeed CZ holdingu Agrofert. Policie vyšetřuje i dotace pro jeho farmu Čapí hnízdo.

Místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek čelí podezření ze střetu zájmů při rozdělování zemědělských dotací. Faltýnek byl členem představenstva holdingu Agrofert a zároveň na rozdělování dotací dohlížel jako člen dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF). Na možný střet zájmů upozornila v minulém týdnu Evropská komise.

BRAND24


O hnutí ANO dále čtěte:

Babiš našel posilu: volebním manažerem ANO bude realitní makléř

Průzkum: volby by vyhrálo ANO s desetiprocentním náskokem před ČSSD

Pražské ANO chce kvůli europoslanci Polčákovi jednat s ČSSD a Trojkoalicí

O možném Faltýnkově střetu zájmů se vědělo rok

Místopředsedové hnutí ANO (zleva) Petr Vokřál, předseda Andrej Babiš, Jaroslava Pokorná Jermanová, Jaroslav Faltýnek, Richard Brabec a Martin Stropnický


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).