Menu Zavřít

Lepší vztahy. Čína a Kanada nebudou podporovat vzájemnou obchodní špionáž

26. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

Čína a Kanada se zavázaly, že proti sobě nebudou provádět státem financované kybernetické útoky, jejichž cílem by byla krádež obchodního tajemství a dalších důvěrných podnikatelských informací. Výzvědných služeb se dohoda netýká.

Dohodu země uzavřely 22. června na jednání kanadského bezpečnostního poradce Daniela Jeana a představitele čínské komunistické strany Wanga Jung-čchinga.

Obě strany se dohodly, že ani jedna z vlád nebude provádět ani vědomě podporovat kybernetické krádeže intelektuálního vlastnictví včetně obchodních tajemství a jiných důvěrných podnikatelských informací s cílem získat konkurenční výhody pro své společnosti a komerční sektor, uvádí se v prohlášení.


Přečtěte si, čím se řídí uznalý hacker:

Manuál pro počítačovou válku. I kybernetické konflikty mají svá pravidla

 Ilustrační foto


„Je to téma, kterého se před třemi, čtyřmi lety (Peking) v rozhovoru ani nedotkl,“ podotkl nejmenovaný kanadský vládní úředník.

Některé státy včetně USA už delší dobu obviňují čínskou vládu, že sponzoruje hackerské útoky na firmy ve snaze získat citlivou zahraniční technologii. Čína tato nařčení odmítá s tím, že je sama obětí těchto útoků. Se Spojenými státy Peking podepsal podobnou dohodu v roce 2015.

V Číně začal v červnu platit nový zákon o kybernetické bezpečnosti. Řada světových technologických firem ho už kritizovala, protože zákon je nejasný a ponechává příliš prostoru k tomu, aby byl volně interpretován čínskými regulačními orgány.

BRAND24

Zatím poslední kybernetická hrozba přišla z Číny. Přečtěte si více:

Nový čínský vir napadl 250 milionů počítačů, postihl i Čechy

Přečtěte si také:

Chystáte se do Kanady? Pak potřebujete vízum. I když vlastně jak kdy

Přijde kybernetický megaútok: internet vyřadí na celý den a trhy se zhroutí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).