Menu Zavřít

Kvůli volbám ničíte naše vztahy, obviňuje Moskva Bílý dům

13. 10. 2016
Autor: ČTK

Ruská diplomacie obvinila Bílý dům, že kvůli listopadovým prezidentským volbám pokračuje v destrukci rusko-amerických vztahů. Tvrzení Washingtonu o hackerských útocích v USA inspirovaných Moskvou je prý lživé, případná americká odveta bude podle Ruska kriminálním činem.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová reagovala na obvinění na adresu Moskvy, která stále častěji zaznívají z USA. Podle amerických vyšetřovatelů a mnohých vlivných politiků i vládních činitelů stojí Rusko za hackerskými útoky na servery americké Demokratické strany a na poštovní účty jejích vedoucích představitelů.

Moskevská rozhlasová stanice Echo Moskvy dnes uvedla, že možný podíl ruských hackerů na operacích v USA nepopírá ani ruská tajná služba FSB. Že by ale útoky byly inspirované Moskvou, popřel ve středu na tiskové konferenci v Moskvě i prezident Vladimir Putin.

BRAND24

Obama hodlá reagovat

Prezident USA Barack Obama podle svého mluvčího zváží škálu možných odpovědí na ruské útoky. Mluvčí Bílého domu v úterý konstatoval, že případná odveta ale nemusí být nikdy veřejně oznámena. „Existuje řada reakcí, které jsou k dispozici, a prezident bude zvažovat přiměřenou odpověď,“ řekl mluvčí Josh Earnest.

Jakýkoli odvetný útok proti Rusku bude podle Zacharovové „kybernetický zločin“. Pravou příčinou rozruchu jsou podle mluvčí americké prezidentské volby. Moskva prý doufá, že nakonec ve Washingtonu převládne zdravý rozum.

O obviněních Ruska ze strany USA čtěte více:

USA obvinily Rusko z hackerských útoků a maření voleb. Moskva to odmítá

 Bílý dům

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).