Menu Zavřít

KLDR přijde až o třetinu příjmů z vývozu. RB OSN schválila tvrdé sankce

5. 8. 2017
Autor: čtk

Rada bezpečnosti OSN dnes jednomyslně schválila návrh USA na uvalení nových sankcí na Severní Koreu kvůli dvěma nedávným severokorejským raketovým testům. Na jejich základě může Pchjongjang přijít zhruba o třetinu svých ročních příjmů z vývozu.

Dnešní rezoluce RB OSN uvaluje sankce na vývoz uhlí, železa, železné rudy, olova, ryb a mořských plodů. Příjmy z jejich vývozu přinášejí severokorejskému režimu zhruba jednu miliardu dolarů (22 miliard korun) ročně.

Dnešní rezoluce je už osmým takovým dokumentem, který RB OSN přijala od roku 2006 v souvislosti se severokorejskými jadernými a raketovými testy. Žádaný účinek ale neměla žádná z nich, Pchongjang navzdory všem varováním nadále pokračuje v jaderných a raketových testech. Začátkem července pak poprvé úspěšně vyzkoušel mezikontinentální balistickou raketu. Americká armáda následně potvrdila, že Severní Korea skutečně odpálila nový druh rakety, kterým je schopná zasáhnout Aljašku.


Kdo jsou ti, jimž vůdce KLDR skáče do náruče? Čtěte více

 Severokorejský vůdce Kim Čong-un v obklopení nejvěrnějších. Vlevo Stranický prominent Ri Pchjong-čchol


Schválená desetistránková rezoluce odsuzuje velmi ostře nejnovější severokorejské raketové testy a označuje je za „násilné a nezastírané pohrdání“ dosavadními rezolucemi.

BRAND24

Rezoluce uvaluje navíc zákaz cestování na devět Severokorejců, kteří se podílejí na bankovních a vojenských obchodech. Jejich majetek stejně jako aktiva čtyř severokorejských podniků, včetně dvou bank a jedné pojišťovny, byl zmrazen. Severní Korea bude „těžce zasažena“, řekla velvyslankyně USA u OSN Nikki Haleyová.

Přečtěte si také:

Konec nepřátelských akcí a setkání rodin. Jižní Korea nabízí KLDR mírové rozhovory

Poslanci USA schválili nové sankce proti Rusku, Íránu a KLDR


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).