Menu Zavřít

KLDR odpálila novou raketu. Rada bezpečnosti OSN ohlásila konzultace

15. 9. 2017
Autor: čtk

Severní Korea dnes časně ráno místního času (kolem čtvrteční půlnoci SELČ) odpálila raketu z pchjongjangské čtvrti Sunan na severním okraji hlavního města. Oznámil to generální štáb jihokorejské armády. Raketa zatím nezjištěného typu letěla východním směrem a dopadla do Tichého oceánu.

Zprávu potvrdila japonská protivzdušná obrana, podle níž střela letěla z prostoru pchjongjangského letiště přes japonský ostrov Hokkaidó a dopadla do oceánu asi 2000 kilometrů východně od jeho břehů.

Podle japonského ministra zahraničí Taróa Kona šlo vzhledem k doletu o mezikontinentální balistickou raketu. Podle americké armády ale Severokorejci odpálili raketu středního doletu. Rada bezpečnosti se k projednání posledního vývoje sejde za zavřenými dveřmi dnes večer ve 21:00 SELČ.

Raketa celkem uletěla 3700 kilometrů a pohybovala se v maximální výšce 770 kilometrů nad zemí. Leteckou dopravu podle japonské vlády nenarušila, na severu Japonska se ale zastavilo několik vlaků. Mluvčí japonské vlády Jošihide Suga novinářům sdělil, že se japonské ozbrojené síly o sestřelení severokorejské rakety nepokusily.

Úřad jihokorejského prezidenta podle agentury Reuters okamžitě svolal schůzi Národní bezpečnostní rady, bezpečnostní radu spěšně svolalo i Japonsko. Tamní vláda vydala prohlášení, že nemá informace o tom, že by nějaká část rakety dopadla na japonské území. Po konzultaci s USA a Jižní Koreou prý Tokio na severokorejský krok „náležitě odpoví“.


Přečtěte si, koho si Kim pouští k tělu:

Kimova raketová parta. Kdo jsou ti, jimž vůdce KLDR skáče do náruče?

 Severokorejský vůdce Kim Čong-un v obklopení nejvěrnějších. Vlevo Stranický prominent Ri Pchjong-čchol


O dalším odpálení severokorejské rakety podle agentury Reuters informoval bezpečnostní poradce Bílého domu John Kelly prezidenta Donalda Trumpa.

Ministr zahraničí USA Rex Tillerson v prohlášení vyzval všechny státy světa, aby po novém startu balistické rakety přijaly proti Severní Koreji „nová opatření“. Uvedl, že pokračující severokorejské provokace jen prohlubují diplomatickou a hospodářskou izolaci KLDR.

K reakci americký ministr vyzval zejména Rusko a Čínu. „Obě země musejí přímými vlastními skutky ukázat, že tyto hazardní raketové starty nebudou tolerovat,“ uvedl. Konstatoval, že Čína pokrývá většinu severokorejské potřeby ropy a Rusko je „největším zaměstnavatelem Severokorejců vyslaných na nucené práce“.

Důrazně jednání Pchjongjangu odsoudila Austrálie. „Jde o další nebezpečný, bezohledný a zločinný krok severokorejského režimu, který ohrožuje stabilitu v regionu i ve světě. Co nejdůrazněji ho odsuzujeme,“ prohlásil australský premiér Malcolm Turnbull. Start rakety je podle něj projevem frustrace režimu a důkazem, že sankce vyhlášené OSN fungují.

Zpráva o odpálení rakety přichází den poté, co KLDR pohrozila, že Japonsko „potopí“ a USA rozmetá na prach za podporu rezoluce Rady bezpečnosti OSN o nových sankcích proti Severní Koreji.

CONTENT24

Pchjongjang vypálil balistickou raketu ze Sunanu už 29. srpna. I tehdy střela přeletěla ostrov Hokkaidó a dopadla do vod Tichého oceánu. Nad územím Japonska proletěla severokorejská raketa od roku 1998 už pošesté.


Dále čtěte:

KLDR: Naše nová raketa může nést jadernou hlavici

KLDR dál tepe Trumpa. Přirovnala ho k Hitlerovi


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).