Menu Zavřít

Hromadné odchody z Mafry? Novináři protestují proti ovlivňování obsahu Babišem

4. 5. 2017
Autor: Hynek Glos, Euro

Z redakcí deníku Dnes a webu iDnes.cz vydavatelství Mafra zvažuje odchod významná část redaktorů. Jde o reakci na údajné ovlivňování obsahu médií ministrem financí a šéfem ANO Andrejem Babišem, který Mafru donedávna vlastnil a poté přesunul do svěřenského fondu, který kontroluje.

Redaktoři Mafry vydali dnes odpoledne prohlášení, v němž se distancují od neetických praktik, na které upozornila uniklá nahrávka rozhovoru mezi Babišem a bývalým redaktorem deníku Dnes Markem Přibilem. Tehdejší majitel Mafry a jeho zaměstnanec spolu na nahrávce konzultují jednotlivé kompromitující materiály proti Babišovým politickým protivníkům, mimo jiné proti ministrovi vnitra Milanovi Chovancovi.

Babiš s Přibilem se domlouvají, jaké kauzy a na koho z politické konkurence připravit a kdy je má deník publikovat. Babiš si například objednává, aby jedna z kauz vyšla až příští rok, jinou chce načasovat na dobu parlamentních voleb.


O kauze čtěte:

Redaktora deníku Dnes, který donášel Babišovi, prověřovala policie kvůli útoku na Chovance

Babiš nepopřel autenticitu vulgárních nahrávek na internetu

Na místo dorazili i ministři Andrej Babiš (ANO) a Milan Chovanec (ČSSD)


Redaktoři Dnes a iDnes.cz v prohlášení mimo jiné uvádí: „Razantně se distancujeme od chování našeho kolegy, protože je neprofesionální a nemorální. Odmítáme, aby měl Andrej Babiš jakoukoliv možnost skrytě ovlivňovat a manipulovat obsah našich článků.“ Vymezují se i proti Andreji Babišovi. „Selhal i Andrej Babiš, který opakovaně prohlásil, že se nebude snažit využít svého vlastnictví k ovlivnění obsahu titulů společnosti Mafra. Z nahrávek vyplývá, že v tomto bodě lhal.“

Řada redaktorů je tak přesvědčena, že Babiš obsah médií Mafry ovlivňovat může. Jiným se zase velmi těžko pracuje v prostředí neustálého střetu zájmů ministra financí, který je zároveň beneficientem Mafry. Odchod už proto dopoledne ohlásil dlouholetý ekonomický redaktor se specializací na dopravu Jan Sůra. „Po 13 letech jsem dal výpověď. Důvody jsou asi všem jasné,“ napsal na Twitter. Kromě něj z ekonomické redakce odchází i další lidé.

„Až na výjimky o odchodu uvažují snad všichni z ekonomické a domácí redakce i z iDnesu. Teď se spíš bavíme o tom, kdo to položí ještě dnes a kdo si počká až do konce měsíce,“ sdělil jeden z redaktorů deníku Dnes.

Redaktoři opouštějí i internetové zpravodajství iDnes.cz. „Hledám si nové místo. Už tu nechci být,“ řekla týdeníku Euro v reakci na uniklou nahrávku redaktorka iDnes.cz, která si nepřála být jmenována.

Šéf domácího zpravodajství deníku Dnes Petr Suchomel obavy z odchodu svých redaktorů mírní. „Zatím nevím o nikom, kdo by domácí redakci chtěl opustit,“ uvedl Suchomel.

BRAND24

Celé prohlášení redakcí Dnes a iDnes.cz:


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).