Menu Zavřít

Redaktora deníku Dnes, který donášel Babišovi, prověřovala policie kvůli útoku na Chovance

4. 5. 2017
Autor: čtk

Bývalý člen redakce deníku Dnes Marek Přibil, který na uniklé nahrávce konzultoval některé kauzy se svým zaměstnavatelem a zároveň ministrem financí Andrejem Babišem, byl v té době prověřován kriminální policií kvůli podvržené fotomontáži ministra vnitra Milana Chovance. Týdeníku Euro to potvrdily dva zdroje od policie.

Kauzu fotomontáže ministra Chovance s nahou dívkou v plzeňském klubu Pantheon vyvolali na podzim 2015 novináři z vydavatelství Mafra Andreje Babiše. Vydavatelství i samotní novináři přitom trvali na tom, že s výrobou podvrhu nemají nic společného.

Podle jejich vyjádření dorazila fotomontáž do redakce od anonyma. Novináři v čele s manažerem Mafry Františkem Nachtigallem ale nebyli schopni věrohodně vysvětlit, proč vůbec s fotografii dál pracovali, když je na první pohled zřejmé, že jde o velmi špatnou fotomontáž.

Projděte si 14 důvodů, proč by Andrej Babiš neměl být ministrem financí:

Stejně tak panují nejasnosti v tom, proč novináři původně Chovancově úřadu tvrdili, že donesou fotografie v elektronické podobě a následně popřeli, že by je měli k dispozici jinak než na papíře.

Redaktor deníku Dnes podle zjištění týdeníku Euro patřil mezi podezřelé a policie jeho roli v celé kauze prověřovala. Nakonec však nikoho neobvinila. Zejména kvůli nedostatku důkazů.


Babiš nepopřel autenticitu vulgárních nahrávek na internetu

 Andrej Babiš tvrdí, že nahrávky nezná


Přibil ale na nedávno uniklé nahrávce, kterou zveřejnilo Forum 24, se svým zaměstnavatelem Babišem probírá právě diskreditaci ministra Chovance. „Máme na ně nabito slušně, na Chovance,” ujišťuje ministra financí redaktor Přibil. V rozhovoru s Babišem o kompromitujících materiálech na politické soupeře Přibil odkazuje i na svého nadřízeného Františka Nachtigalla. Přibil nakonec dostal z Mafry okamžitou výpověď.

“Mediální společnost Mafra musí chránit svou integritu, a proto se rozhodla s ním okamžitě rozvázat pracovní poměr,” napsala v oficiálním prohlášení personální ředitelka firmy Zuzana Kuchtová.

Nahrávka však nezůstala uvnitř vydavatelství Mafra bez odezvy. Novináři z redakcí deníku Dnes a webu iDnes.cz vydali ve čtvrtek odpoledne prohlášení, v němž se od neetických praktik, distancují. Někteří již podali výpověď a mnoho dalších to zvažuje. Čtěte zde: Hromadné odchody z Mafry. Novináři protestují proti ovlivňování obsahu Babišem

CONTENT24

Babiš podává trestní oznámení
Vicepremiér Andrej Babiš podal kvůli záznamům nahrávek svých rozhovorů trestní oznámení.

„Považuji za skandální, že první místopředseda vlády a Bezpečnostní rady státu je odposloucháván,“ řekl Babiš v rozhovoru pro Blesk. V minulosti se podle něj kvůli podobným záležitostem svolávala Bezpečnostní rada státu. Z Babišova vyjádření plyne, že premiér Bohuslav Sobotka o podobném kroku tentokrát neuvažuje.

Dále čtěte:

O svých kauzách hodlám mlčet. Babišův inzerát je terčem posměchu

 Babišův inzerát


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).