Menu Zavřít

Hrad bude mít v rozpočtu o 38 milionů víc než letos, schválil výbor

24. 5. 2017
Autor: pinkas martin/euro

Kancelář prezidenta republiky by měla mít v rozpočtu na příští rok na své výdaje 475 milionů korun. To je zhruba o 38 milionů korun víc, než jí přidělil letošní schválený rozpočet. Návrh rozpočtu na příští rok dnes schválil sněmovní rozpočtový výbor. Rozpočet Hradu je jednou ze šesti kapitol, jejichž návrhy schvaluje výbor, vláda je pak musí zapracovat do návrhu celého rozpočtu.

Ministerstvo financí s návrhem rozpočtu prezidentské kanceláře souhlasí. Poslanci se ptali hlavně na bezpečnostní opatření. Například Kristýna Zelienková (TOP 09 a Starostové) poznamenala, že bezpečnostní rámy jen tvoří nekonečné fronty turistů a obtěžují občany. Ptala se na to, jestli Hrad uvažuje o zmírnění bezpečnostních opatření a kolik by se na tom dalo ušetřit peněz. Podle zástupců prezidentské kanceláře je letos na investice do bezpečnostních opatření vyčleněno 28,9 milionu korun. Částka 100 milionů korun, kterou Hrad dostal již dříve od ministerstva obrany, bude podle představitelů prezidentské kanceláře vyčerpána do konce roku 2019.


Lovná zvěř. K likvidaci novinářů nabádá nejen Zeman

 Ilustrační foto, média


Výbor také schválil návrh rozpočtu Nejvyššího kontrolního úřadu. Úřad má mít k dispozici 646 milionů korun. Proti letošku je to nárůst o 127 milionů korun. Důvodem zvýšení je především 121 milionů Kč určených na stavbu nového sídla úřadu. Pokud nenastanou průtahy, úřad očekává dokončení stavby do konce roku 2020.

Výbor také schválil návrhy rozpočtů Ústavního soudu a Kanceláře veřejného ochránce práv. Ústavní soud by měl v příštím roce hospodařit s 250 miliony korun, což je proti letošku nárůst o 7,4 milionu Kč. Místopředsedkyně soudu Milada Tomková poslancům řekla, že soud pokračuje v rekonstrukci svojí budovy za plného provozu, začal opravovat fasádu a podařilo se dokončit rekonstrukci sklepů, které byly v havarijním stavu a ohrožovaly provoz. Do října příštího roku, kdy bude 100. výročí založení Československé republiky, chce soud restaurovat sněmovní sál včetně mobiliáře. U příležitosti výročí vzniku samostatného státu by se pak mělo uskutečnit v sále slavnostní zasedání.

BRAND24

Ombudsman by měl hospodařit se 130 miliony korun. Kancelář veřejného ochránce práv bude investovat například do větší bezpečnosti informačních technologií. Potřebuje také zřídit deset funkčních míst v souvislosti se schválenou novelou zákona, která svěřuje ombudsmanovi, aby působil jako monitorovací orgán práv občanů se zdravotním postižením.

Dále čtěte:

Šlechtová se bouří proti Babišovým škrtům ve svém rezortu

Házení vajec na prezidenta skončilo bez trestu. Skutek se neprokázal

Pilný nechystá personální ani rozpočtové změny


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).