Menu Zavřít

Šlechtová se bouří proti Babišovým škrtům ve svém rezortu

24. 5. 2017
Autor: čtk

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) nesouhlasí s návrhem rozpočtu pro své ministerstvo na příští rok, jak ho zveřejnil odcházející ministr financí Andrej Babiš (ANO). Podle ní návrh nezohledňuje potřeby regionů České republiky.

První návrh rozpočtu pro MMR počítá s meziročním poklesem o 11,3 miliardy korun na 4,7 miliardy. V údajích jsou započteny peníze z fondů EU a dalších finančních mechanismů. V případě příjmů bez započtení peněz z EU je navržený rozpočet ministerstva nižší o 2,1 miliardy korun, uvedlo MMR.

„Ministerstvo pro místní rozvoj reaguje na požadavky zejména starostů menších obcí, kteří jinak nemají šanci náročnější projekty realizovat. Jde například o peníze na podporu bydlení pro seniory a mladé rodiny, opravy místních komunikací nebo i odstranění zchátralých a nebezpečných budov. Ministerstvu byla ponížena také alokace na spolufinancování z evropských fondů, což je nepřijatelné,“ uvedla Šlechtová. Návrh rozpočtu bude proto rozporovat.


Jak vypadá poslední Babišův rozpočet? Přečtěte si více

 Ministr financí Andrej Babiš


První návrh rozpočtu na příští rok počítá meziročně s růstem výdajů u většiny ministerstev a dalších státních úřadů. Největší růst, o 32,6 miliardy korun, je u ministerstva práce a sociálních věcí, následuje ministerstvo školství s růstem o 11,7 miliardy korun. Největší pokles v absolutní částce je u ministerstva dopravy, a to o 12 miliard korun.

Celkové výdaje rozpočtu by příští rok měly včetně peněz z EU a dalších finančních mechanismů stoupnout o 32,7 miliardy na 1,342 bilionu korun. Příjmy by měly vzrůst o 42,7 miliardy na 1,292 miliardy korun. Příjmy z evropských fondů, takzvaných norských fondů a programu švýcarsko-české spolupráce by měly činit 70,2 miliardy korun.

BRAND24

Státní rozpočet zřejmě dozná ještě změn, v předchozích letech tomu tak vždy bylo.

Čtěte také:

Šlechtová: Loňský rok byl v čerpání evropských dotací špatný

Dotace k ničemu? Podle NKÚ 9,4 miliardy přírodě výrazně nepomohlo


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).