Menu Zavřít

Europoslanci schválili volný obchod s Kanadou. Na řadě jsou národní parlamenty

15. 2. 2017
Autor: čtk

Evropský parlament dnes schválil obchodní dohodu mezi Evropskou unií a Kanadou známou pod zkratkou CETA. Smlouvu, která usnadňuje obchod a investice, podpořila většina poslanců nejsilnějších klubů lidovců a socialistů. Platit začne po ratifikaci národními parlamenty.

Proti smlouvě před štrasburským sídlem parlamentu i uvnitř protestovalo několik set lidí. Podle odhadů expertů by CETA mohla přinést nárůst obchodní výměny mezi EU a Kanadou až o pětinu. Kritici ale tvrdí, že může ohrozit tisíce pracovních míst, což však podle unijních expertů vyvrací několik nezávislých studií.

„Tato smlouva představuje zlatý standard pro možné budoucí obchodní dohody,“ prohlásil lidovecký zpravodaj návrhu Artis Pabriks, podle něhož Evropa přijetím smlouvy potvrdila, že dává přednost liberálnímu přístupu před protekcionismem. Pro její přijetí hlasovaly téměř dvě třetiny přítomných poslanců, proti byli zástupci krajní levice i pravice a rovněž část socialistů.

Skupina lidí protestujících proti dohodě před parlamentem provolávala hesla jako „Chraňte přírodu, ne korporace“, či „CETA je proti demokracii“. Podle jejich mluvčího povede posílení obchodu mezi vzdálenými oblastmi k růstu spotřeby paliv a tím poškodí životní prostředí. Ohrozí rovněž lokální producenty tím, že bude tlačit na pokles cen. Část protestujících pronikla až na galerii parlamentu kde hlasitými projevy na několik minut přerušila jednání.

CETA
- CETA upravuje podmínky volného obchodu a dodržování autorských práv. Má charakter takzvané smíšené smlouvy, kterou kromě zástupců EU musí podepsat a ratifikovat všech 28 členských států unie.

- Jde o nejambicióznější obchodní dohodu Kanady a je to také nejrozsáhlejší dohoda, jakou EU uzavřela v oblasti služeb a investic.

- Její aplikace by měla pro evropskou ekonomiku znamenat nárůst obchodní výměny až o 12 miliard eur (přes 307 miliard korun) ročně, podpořit hospodářský růst a pomoci vytvářet nová pracovní místa.

- Dohoda by měla odstranit většinu cel a průmyslových poplatků, které omezují obchod mezi osmadvacítkou a Kanadou, a vytvořit velký trh pro služby, zboží a investice. Firmám by to mělo přinést nižší náklady a úspory, spotřebitelům pak nižší ceny.

- CETA má umožnit firmám, aby se u protistrany ucházely o veřejné zakázky, evropským firmám se otevře přístup k tendrům v Kanadě jak na vládní úrovni, tak na úrovni jednotlivých provincií či měst a obcí.

CETA odstraňuje většinu cel a průmyslových poplatků, které omezují obchodování mezi unijními zeměmi a Kanadou. Představitelé EU odhadují, že by smlouva v prozatímním režimu mohla začít platit už během jara.

„Je to dohoda která pomůže lidem i podnikům. Více obchodu znamená větší hospodářský růst a větší růst přinese nová pracovní místa,“ řekl na tiskové konferenci po schválení návrhu kanadský ministr mezinárodního obchodu François-Philippe Champagne, podle něhož již dohodu ratifikovala dolní sněmovna kanadského parlamentu a nyní je na řadě Senát.

Eurokomisařka Cecilia Malmströmová se snažila vyvrátit tvrzení odpůrců dohody, že z ní budou profitovat především velké korporace. Čtyři pětiny firem podílejících se na obchodech mezi EU a Kanadou jsou podle ní malé a střední podniky. Zdůraznila rovněž fakt, že EU a Kanada se vzájemně otevírají v době sílících tendencí po protekcionismu a izolaci v některých západních státech. „Je to dohoda výhodná pro obě strany, stavíme mosty, ne zdi,“ řekla ve zjevné narážce na politiku nového amerického prezidenta Donalda Trumpa odmítajíjcího velké mezinárodní dohody.

Většina českých europoslanců dohodu podpořila, neboť z ní podle nich bude těžit i česká ekonomika. „Usnadnění obchodu s Kanadou by podle odhadů mělo přinést víc než 20 procent nárůstu českého vývozu do Kanady. Odstranění téměř všech dovozních cel znamená pro naše firmy úsporu kolem 103 milionů korun,“ uvedl předseda české delegace v lidoveckém klubu Luděk Niedermayer.

Členka klubu liberálů Dita Charanzová ocenila, že dohoda umožňuje vzájemné uznávání kvalifikací a snadnější vysílání pracovníků. „Pro Česko je určitě dobrá zpráva i to, že Kanada souhlasila s ochranou některých značek o původu výrobků, mezi nimi třeba Žatecký chmel a České pivo,“ připomněla poslankyně. Pro dohodu zvedli ruku také europoslanci za ODS. Podle Jana Zahradila dohoda okamžitě „vygumuje“ 99 procent všech celních bariér.

Naopak stejně jako celý klub evropské levice byla proti i dvojice českých komunistických poslanců, podle nichž smlouva snižuje požadavky na ochranu životního prostředí a oslabuje právní předpisy týkající se geneticky modifikovaných potravin.

BRAND24


O CETA dále čtěte:

Hotovo. EU a Kanada podepsaly obchodní smlouvu CETA

Valoni posvětili CETA, dohoda mezi EU a Kanadou bude podepsána v neděli

Česko posvětilo dohodu o volném obchodu s Kanadou

CETA, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).