Menu Zavřít

Čína vypustila první kvantový satelit. Odolný vůči odposlechům

16. 8. 2016
Autor: ČTK

Čína dnes jako první na světě vypustila satelit vybavený kvantovou kryptografickou technologií, která umožňuje lepší ochranu před hackery a odposloucháváním. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na čínská státní média. Jedná se o další průlom v ambiciózním čínském vesmírném programu.

Nový satelit byl vypuštěn v dnešních ranních hodinách místního času z vesmírného střediska Ťiou-čchüan, které se nachází v poušti Gobi v odlehlé severozápadní provincii Kan-su. Družice byla pojmenována Mo-c' na počest čínského filozofa z 5. století př.n.l.

Podle čínských expertů má kvantová komunikace obrovský potenciál v obranné sféře pro bezpečný přenos citlivých zpráv.

Kvantové kryptografické kanály neslouží přímo k přenosu tajné informace, ale k výrobě a zároveň distribuci náhodného klíče sloužícího k dešifraci. K tomu jsou využívány kvantově provázané světelné částice - fotony. Provázání funguje takovým způsobem, že pokud vykonáme akci nebo změříme stav jedné částice, okamžitě (bez ohledu na vzdálenost) se změna projeví na druhé částici.

„Satelit by během své dvouleté mise měl položit základy pro bezpečnou komunikaci přenosem kvantového klíče z vesmíru na Zemi,“ uvedla oficiální tisková agentura Nová Čína.

Jakýkoli pokus útočníka o odhalení klíče přenášeného pomocí kvantově provázaných fotonů změní stav systému. Kvantová kryptografie tak umožňuje spolehlivou detekci odposlechu.


Do vesmíru míří i Češi. Čtěte:

České firmy pronikají do vesmírného byznysu

Vizualizace družice systému Galileo (Zdroj: ESA)

„Kvantová komunikace se může pochlubit mimořádně vysokou bezpečností, protože kvantový foton je nedělitelný a nelze ho okopírovat. Je proto nemožné informace přenášené tímto způsobem odposlouchávat, zachytit či prolomit,“ dodala Nová Čína.

Vypuštěná družice má podle agentury Nová Čína testovat bezpečnou komunikaci mezi Pekingem a 2500 kilometrů vzdáleným Urumči, které je hlavním městem neklidné Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang.

BRAND24

„Přijde mi to spíše jako experimentální pokus, než jako stoprocentně ověřená technologie,“ řekl Filip Záplata z Ústavu radioelektroniky Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického v Brně. Satelit sám o sobě se podle něj nemusí nijak výrazně lišit od ostatních. Výjimečný je tím, že nese zařízení schopné kvantové kryptografie.

Agentura AFP uvedla, že na využívání této nové technologie pracují také Spojené státy, Japonsko a další země. Čína „očekává vytvoření globální sítě kvantové komunikace do roku 2030“, prohlásil Pchan Ťien-wej, jeden z expertů, kteří se na vypuštění nového satelitu podíleli.

Kosmické ambice má i Severní Korea. Čtěte:

Vesmírný program „nukleárního Kima“. Do deseti let chce být na měsíci

Interiér technologického centra v Pchjong-Jangu prezentující severokorejský vesmírný program

Nepřehlédněte:

NASA pořádá souboje robotů. Vítěz může letět do vesmíru

Elon Musk dobývá vesmír. I přes internet

Indie je blíže vlastnímu raketoplánu. Otestovala zkušební model


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).