Menu Zavřít

Výsledky Microsoftu poslaly akcie do rekordních výšin

21. 10. 2016
Autor: Jan Sedlák

Americká softwarová společnost Microsoft hospodařila v prvním čtvrtletí svého fiskálního roku s vyššími tržbami i ziskem, než očekával trh. Pomohly takzvané cloudové služby, díky nimž se příjmy divize Azure, která se tomuto segmentu věnuje, zvýšily o 116 procent. Akcie firmy na výsledky reagovaly růstem o téměř šest procent a dostaly se na historické maximum.

„Je tady pro ně obrovský prostor, na kterém mohou předvést růst,“ řekl k výsledkům podniku šéf investiční společnosti Global Equities Research Trip Chowdhry. Trh cloudových služeb, které zahrnují ukládání dat na vzdálených úložištích, budou mít podle něj téměř celý pod kontrolou Microsoft a jeho větší rival Amazon.

Tržby v segmentu Intelligent Cloud, přes který Microsoft prodává počítačové služby a úložný prostor podnikovým zákazníkům, vzrostly o 8,3 procenta na 6,38 miliardy dolarů (157,8 miliardy Kč). To je nad očekáváním analytiků, kteří je v anketě agentury FactSet StreetAccount v průměru odhadovali na 6,27 miliardy USD. V těchto službách je Microsoft na druhém místě na světě za společností Amazon. Obě společnosti soupeří s konkurenty Alphabet, do které patří Google, IBM a Oracle.

„Microsoft je unikátně připraven na svět hybridních cloudových služeb… protože s divizí Azure se může přesouvat z datového centra až nahoru k veřejným cloudovým službám,“ sdělila analytička společnosti Cross Research Shannon Crossová.

Akcie Microsoftu v reakci na výsledky zpevnily o 5,8 procenta a dostaly se na 60,59 dolaru.

 Akcie Microsoftu vystoupily na rekordní hodnotu

Pod vedením současného šéfa, kterým je Satya Nadella, se Microsoft zaměřuje cloudové služby a mobilní aplikace. Růst v tradičních aktivitách, což je pro Microsoft zejména výroba softwaru, se totiž zpomaluje. Nadella rovněž stojí za největší akvizicí, jakou kdy Microsoft ve své historii provedl, a sice za nákupem profesní sítě LinkedIn za 26,2 miliardy dolarů (648 miliard Kč). Dohodu uzavřel v červnu.

Světový odbyt osobních počítačů ve třetím kalendářním čtvrtletí meziročně klesl o 3,9 procenta, ukázala poslední data výzkumné společnosti IDC. To je mnohem méně než pokles o 7,1 procenta, který firma odhadovala dřív.

Tržby v divizi, která zahrnuje operační systém Windows a mobilní komunikace, v nichž se Microsoftu dlouhodobě příliš nedaří, klesly o 1,8 procenta na 9,29 miliardy dolarů (229,7 miliardy Kč).

Čistý zisk za čtvrtletí klesl na 4,69 miliardy dolarů (116 miliard Kč) z 4,90 miliardy USD před rokem. Na jednu akcii tak připadá zisk 60 centů ve srovnání se ziskem 61 centů ve stejném období loni. Bez zahrnutí jednorázových a dalších mimořádných položek Microsoft vydělal na jednu akcii 76 centů, zatímco analytici v anketě agentury Thomson Reuters čekali v průměru 68 centů.

Srovnatelné tržby ve čtvrtletí dosáhly 22,33 miliardy USD (552,2 miliardy Kč), což je rovněž nad průměrnými odhady analytiků. Ti čekali, že tržby dosáhnou 21,71 miliardy USD.

Dále čtěte:

Putin vyhání Microsoft. Moskva nahradí Outlook ruským programem

BRAND24

Zhrzený Salesforce žene prodej LinkedInu k regulátorům

Giganti ze Silicon Valley uzavřeli partnerství pro vývoj umělé inteligence


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).