Menu Zavřít

Velké plány Alibaby. Do globální logistické sítě chce investovat 331 miliard

26. 9. 2017
Autor: ČTK/AP

S cílem posílit zahraniční expanzi čínská internetová společnost Alibaba Group Holding hodlá v příštích pěti letech investovat 100 miliard jüanů (přes 331 miliard korun) do vybudování globální logistické sítě. Současně zvyšuje podíl na přepravní firmě Cainiao ze 47 na majoritních 51 procent.

Jak uvedla agentura Reuters, za další čtyři procenta v Cainiao Smart Logistics Network společnost dá 5,3 miliardy jüanů. Hodnota přepravce, který je společným podnikem předních čínských logistických firem, činí zhruba 20 miliard dolarů.

Alibaba v poslední době urychluje expanzi v zahraničí, vytvořila přímé prodejní kanály v Indonésii, Thajsku a na Filipínách, což jí usnadnilo červnové zvýšení podílu v jihoasijské maloobchodní firmě Lazada Group na 83 procent.

Vývoj hodnoty akcií Alibaby za poslední rok:

Alibaba Chart

Zdroj: IEconomics.com

Nejnovější investice má Alibabě pomoci posílit postavení na domácím trhu. Finanční prostředky jsou určeny na rozvoj datových technologií i na zlepšení skladovacích a přepravních služeb.

Alibaba, která patří k nejhodnotnějším firmám v Asii, profituje z pokračujícího apetitu čínských spotřebitelů. Lidé zvyšují online nákupy prakticky všeho, od potravin, přes oblečení až po luxusní výrobky. Dobře si vedou také její cloudové služby a zábavní podnikání, zatím se ale nevyplácejí investice do kamenných obchodů.

BRAND24

Dále čtěte:

Alibaba má problém s padělky. Slabé čínské zákony jí škodí v USA

Alibaba postaví sklad u Prahy, zaměstná až 500 lidí. Cílí na německý trh

Nejbohatší Číňan se po škole ucházel o 30 pozic. Nikde ho nechtěli

 Nejbohatší Číňan Jack Ma


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).