Menu Zavřít

Alibaba má problém s padělky. Slabé čínské zákony jí škodí v USA

27. 2. 2017
Autor: REX Shutterstock / Profimedia.cz

Největší čínský internetový prodejce Alibaba bojuje o své místo na americkém trhu. Kvůli velkému množství nabízených padělků figuruje ve Spojených státech na černé listině nevěrohodných obchodníků. Společnost miliardáře Jacka Ma svaluje vinu na čínské zákony a vymahatelnost práva.

Alibaba prožívá v posledních letech raketový růst, její uživatelská základna dosahuje 500 milionů. Dalším krokem vpřed má být obsazení výrazného tržního podílu v USA, kterému však brání několik okolností. Kromě stále dominantní pozice Amazonu je to i padělané zboží v nabídce. Kvůli tomu zařadily americké úřady v prosinci prodejní stránku Alibaby s názvem Taobao na černou listinu nedůvěryhodných obchodníků. Učinily tak po čtyřech letech, kdy ve výčtu chyběla.

Čínský internetový prodejce se takové nálepce brání a ve svém nejnovějším prohlášení označuje za problém čínské zákony a nedostatečné trestání přestupků. „Nejednoznačnost v zákonech vede k tomu, že vymahatelé práva těžko rozpoznají a kvantifikují případy padělání a tím méně provedou řádné právní kroky,“ tvrdí společnost.

Alibaba se brání i tvrzením, že s padělky na svých stránkách sama bojuje. Na potírání problému údajně pracují dva tisíce zaměstnanců a investice do tohoto sektoru činí každý rok přes jednu miliardu jüanů (3,7 miliardy korun). Během uplynulého účetního období, které skončilo loni v srpnu, stáhla Alibaba ze stránek Taobao 380 milionů produktů a odstranila z nich na 180 tisíc obchodů a 675 prodejců.


Alibaba míří i do Hollywoodu. Čtětě více:

 Filmový režisér a producent Steven Spielberg


V Číně je k nahlášení nelegální padělatelské činnosti potřeba, aby její hodnota přesáhla 50 tisíc jüanů, což boj s falzifikáty ještě ztěžuje. Alibaba i tak nahlásila 4495 případů, z nichž se místní úřady zabývaly 1184 a vinu dokázaly prokázat jen v 33 případech, tedy jen v 0,7 procenta.

„Sama Alibaba Group je obětí padělatelství. Výrobní průmysl a čínské byznysové prostředí trpí ještě víc. Padělání poškozuje nejen zákazníky a poctivé obchodníky, ale i inovaci a dlouhodobý ekonomický vývoj našeho národa,“ uvádí Alibaba v prohlášení. Jinak je však ve svých výrocích opatrná a nechce přímo obvinit čínský právní systém. „Jde o apel na celou společnost, protože padělatelství je celospolečenský problém,“ uvedla mluvčí společnosti.

Sám Jack Ma už dříve prohlásil, že problémem v boji s padělky je poněkud paradoxně jejich vysoká kvalita. „Potíž je v tom, že falešné produkty dnes mají lepší kvalitu a nižší cenu než originály,“ řekl loni v létě akcionářům Alibaby. „Stejné továrny, stejný materiál, jen nepoužívají stejné názvy.“

Vývoj hodnoty akcií Alibaby: Alibaba Chart Zdroj: IEconomics.com

Problémy s padělky má na čínském trhu i Amazon, největší světový internetový prodejce. Během posledních dvou let se mu hlásily výrobci, kteří na jeho stránkách viděli své produkty za zlomek původní ceny. Vedení společnosti ale přiznává, že jde o nekončící boj, protože jakmile si poradí s jedním padělatelem, ihned se objeví další.

Další konkurent Alibaby, japonský prodejce Rakuten, se chlubí tím, že od roku 2007 odhalil a zablokoval až 99 případů padělání. Ročně pak kvůli tomu zablokuje mezi 1500 a 2600 uživatelských účtů.

BRAND24

O plánech a výsledcích Alibaby dále čtěte:

Skupině Alibaba se ve čtvrtletí dařilo. Zisk stoupl o 43 procent

Velké plány Alibaby: USA slibuje milion pracovních míst

Alibaba investuje do zábavního průmyslu dalších 185 miliard

Alibaba na vlně. Tržby čínského prodejce stouply o polovinu

Alibaba


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).