Menu Zavřít

Toshiba chce prodat čipovou divizi skupině vedené fondem Bain

20. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Japonský elektrotechnický koncern Toshiba se dohodl, že prodá svou čipovou divizi konsorciu vedenému americkým investičním fondem Bain Capital. Doufá, že transakce, jejíž hodnota by měla činit zhruba dva biliony jenů (kolem 390 miliard korun), bude završena do konce března příštího roku. Podle agentury AP je ale budoucnost dohody nejistá, protože se proti ní staví americký partner Toshiby, výrobce čipů Western Digital.

Toshiba přitom příjem z prodeje čipové divize naléhavě potřebuje, protože v důsledku rozsáhlých ztrát americké jaderné divize Westinghouse Electric se dostala na pokraj finančního kolapsu. Westinghouse byl letos nucen vyhlásit bankrot a požádat ve Spojených státech o soudní ochranu před věřiteli.

Čipová divize Toshiby je druhým největším producentem paměťových čipů na světě. Společnost Bain Capital se v rámci nabídky na převzetí spojila s jihokorejským výrobcem čipů SK Hynix a získala rovněž podporu ze strany některých odběratelů divize, včetně firem Apple a Dell. Součástí konsorcia jsou také firmy Kingston Technology a Seagate Technology.

Vývoj hodnoty akcií Toshiby:

Toshiba Corporation Chart

Zdroj: IEconomics.com

Toshiba se nicméně ve svém prohlášení o účasti firmy SK Hynix nezmínila. Zato uvedla, že do transakce by se mohly zapojit japonské společnosti Innovation Network Corporation of Japan a Development Bank of Japan, píše agentura Reuters.

Analytik Hideki Jasuda z výzkumného institutu Ace upozornil, že složení konsorcia by v budoucnosti mohlo přinést potíže. „Velký počet akcionářů by mohl komplikovat rozhodovací proces a brzdit klíčová investiční rozhodnutí,“ uvedl. Dodal, že účast odběratelů v konsorciu by mohla oslabit pozici divize při jednání o cenách.

BRAND24

O divizi se ucházela ještě další dvě konsorcia vedená firmou Western Digital a tchajwanským výrobcem elektroniky Foxconn. Podle zdrojů agentury Reuters se ještě koncem úterý zdálo, že favoritem je konsorcium vedené společností Western Digital. Ta se prý ale s Toshibou nedokázala shodnout na některých podmínkách.

Přečtěte si také:

Toshiba kolabuje. Prodělala 131 miliard korun a hrozí jí stažení z burzy

Toshiba musí odkoupit podíl v britském jaderném projektu

Číňané nesmí dostat naše jádro. V USA řeší osud Westinghousu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).