Menu Zavřít

S Diamem jsou špatné zkušenosti, tvrdí Babiš. OKD by podle něj mělo převzít Prisko

27. 3. 2017
Autor: čtk

Návrh na převzetí černouhelné společnosti OKD, která je v úpadku, státním podnikem Prisko předloží Andrej Babiš (ANO) k projednání vládě možná už v příštím týdnu. Ministr financí nechce, aby do OKD vstoupil státní podnik Diamo, protože s ním jsou špatné zkušenosti například kvůli jeho výběrovým řízením na sanaci ostravských lagun. V OKD by podle Babiše mělo mít rozhodující slovo ministerstvo financí.

Státní podnik Diamo měl zájem OKD koupit za korunu, vláda ale v únoru tento záměr neschválila. Akcionářská práva v Diamu vykonává ministerstvo průmyslu, které vede ministr z ČSSD.

O návrhu na převzetí OKD firmou Prisko informoval Babiš předsedu vlády Bohuslava Sobotku (ČSSD) i vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL), řekl dnes. „Já to předložím na vládu co nejdřív,“ dodal ministr financí. Uvedl, že tuto středu to vzhledem k lhůtám pro předkládání materiálů do vlády nejspíše ještě nebude.

Chystanou nabídku Babiš zdůvodnil tím, že podle vyjádření firmy OKD nebyly nabídky od soukromých investorů výhodné, proto byla oslovena firma Prisko, v níž akcionářská práva vykonává ministerstvo financí. „Abychom to udrželi při životě, aby ta firma fungovala. V tuto chvíli je to nejlepší řešení,“ řekl ministr.


Přečtěte si polemiku Pavla Párala a Andreje Babiše kolem OKD:

Páral: Makáme. Ale jako politici

Babiš píše Páralovi: Úspěšně řeším OKD i Adularyi, ostatní jen sedí a řeční

 Ministr financí Andrej Babiš před budovou OKD

Podle údajů z návrhu ministerstva financí, zveřejněných minulý čtvrtek, by státní podnik Prisko mohl za akcie OKD zaplatit zhruba 80 milionů korun. Podle konzultací Priska s těžební firmou jde o minimální částku pro to, aby reorganizační plán společnosti splňoval požadavky podle insolvenčního zákona a měl šanci na přijetí věřiteli OKD. Peníze mají mimo jiné umožnit uspokojení zajištěných věřitelů. Pokud se OKD nepodaří investora sehnat, hrozí firmě konkurz.

„Diamo žije z rozpočtu a my OKD chceme řídit jako finanční investor. Já to nechci dotovat ze státního rozpočtu,“ zdůvodnil Babiš upřednostnění firmy Prisko. Uvedl, že je přesvědčen, že se dá OKD řídit dobře, aniž „bychom tam dávali nějaké miliardy, jak byly představy Diama“. Státní podnik Diamo by se podle Babiše ale mohl v transparentním procesu ucházet o zakázky OKD.

BRAND24

Vedení OKD obdrželo podle dřívějších informací při hledání strategického investora dvě finální nabídky. Na koupi OKD podala nabídku společnost EP Industries, jejímž většinovým vlastníkem je podnikatel Daniel Křetínský. Druhým zájemcem měl být podle Hospodářských novin zahraniční hedgeový fond.

Přečtěte si také:

Paukner a Otava nabízejí OKD komoditní financování. A plánují, jak ovládnou trh

Petr Paukner: Soukromý zachránce OKD se asi nenajde

Babiš připustil, že stát koupí OKD

Reorganizace OKD v nedohlednu. Žádná nabídka od investorů nepřišla

Stát by mohl koupit OKD za 80 milionů, navrhuje ministerstvo financí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).