Menu Zavřít

Ředitel VZP dostane jako roční odměnu více než milion korun

27. 3. 2017
Autor: VZP

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek dostane roční odměnu 1,3 milionu korun hrubého. Tento bonus mu schválila správní rada pojišťovny. Zdůvodnila to dobrým řízením pojišťovny, která loni hospodařila s přebytkem 2,6 miliardy Kč. Někteří členové správní rady se ale domnívají, že kritéria, podle kterých ředitel odměnu dostává, jsou často vágní a neměřitelná. VZP je největší zdravotní pojišťovna, stará se o záležitosti 5,9 milionu lidí.

„Jestli se mě někdo ptá, jestli si Zdeněk Kabátek odměnu zaslouží, tak odpovídám, že ano - za to, že pracoval v minulém roce velmi kvalitně, že celá instituce pracovala kvalitně. Záležitosti spojené s řešením složitých kauz z minulosti si zaslouží tuto odměnu,“ uvedl Běhounek. VZP loni dořešila například sporný projekt elektronických zdravotních knížek IZIP, Kabátek také odvolal část vedení pojišťovny kvůli zakázkám na informační technologie.

Sedm členů třicetičlenné správní rady s přidělením odměny nesouhlasilo. Vadí jim především to, jak jsou nastavena kritéria, podle kterých se úspěšnost ředitele hodnotí. „Se stanovenými kritérii nesouhlasíme. Jsou nastavena vágně a nejsou jasně měřitelná,“ řekl Adam Vojtěch, který v orgánu zastupuje ministerstvo financí spravované hnutím ANO. Správní rada například podle něj hodnotila to, jestli má Kabátek dobrou personální politiku či jestli je VZP pozitivně vnímána mezi pojištěnci a poskytovateli zdravotní péče. „Taková kritéria nemají nominální ukazatele, podle kterých by se dala hodnotit,“ poznamenal Vojtěch. Na hospodářský výsledek pojišťovny navíc podle Vojtěcha měla vliv především fungující ekonomika.)


Čtěte exkluzivní rozhovor týdeníku Euro:

Robert Kareš z VZP: Je pokrytectví tvrdit, že soukromé zdravotní pojištění je asociální

Robert Kareš, VZP


Ředitel VZP vydělává 225.000 korun měsíčně hrubého. Jeho roční odměna může dosahovat maximálně šestinásobku jeho platu, tedy 1,35 milionu. Bonus dostává tehdy, pokud pojišťovna plní stanovený zdravotně pojistný plán. Za rok 2014 dostal Kabátek odměnu 1,1 milionu, o rok později podle dostupných informací o 50.000 korun vyšší.

Plán pro loňský rok počítal s kladným výsledkem zhruba 0,6 miliardy. VZP skončila s částkou o dvě miliardy vyšší. Vděčí za to hlavně konjunktuře. Díky růstu zaměstnanosti a mezd jsou vyšší i odvody na zdravotní pojištění. Plán počítal s příjmy 158,8 miliardy korun, byly o dvě procenta vyšší. Výdaje se s plánem shodují, dosáhly loni 152,7 miliardy.


Čtěte:

Vulgarity a vyhrožování. Tak dopadla správní rada vojenské pojišťovny

Vojenská pojišťovna podle dozorčí rady záměrně dělila zakázky

Pobočka Vojenské zdravotní pojišťovny v Praze


„Vývoj a čísla jsou příznivá. Dochází ke zlepšování finanční situace a stabilizaci VZP. Tento trend má charakter vzestupný od konce předminulého roku,“ uvedl místopředseda správní rady Jiří Skalický.

Podle něj má pojišťovna na běžném účtu zůstatek 3,57 miliardy korun. Začátkem března doplnila rezervní fond na 2,3 miliardy korun, splnila tak stanovený zákonný limit. Částku přesunula z peněz na provoz, ne na péči.

Podle Skalického je i letos za první dva měsíce roku výsledek kladný. Pojišťovna je v přebytku 1,1 miliardy korun, plán počítal s 0,6 miliardy korun. Příjmy jsou o dvě procenta vyšší, než se očekávalo, výdaje se drží na sto procentech.

BRAND24


Ze zdravotnictví čtěte více:

VZP platila dvěma firmám až 40krát víc, než je obvyklé

Zdravotní pojištění v novém roce podraží. Pro všechny

 komfort. Robotické operace zatěžují pacienty méně než klasické otevřené zákroky, neboť vystačí
s několika malými řezy. Nacvičují se přitom snáze než laparoskopické operace.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).