Menu Zavřít

Propad HSBC: největší evropské bance klesl zisk o 62 procent

21. 2. 2017
Autor: ČTK

Bance HSBC Holdings klesl v loňském roce zisk před zdaněním o 62 procent na 7,1 miliardy dolarů (181,3 miliardy korun). Důvodem byly mimořádné náklady spojené s některými aktivitami banky. HSBC je podle aktiv největší bankou v Evropě.

Výsledky výrazně zaostaly za očekáváním analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters, kteří čekali pokles zisku jen na 14,4 miliardy dolarů. Banka loni zaúčtovala mimořádné odpisy 3,2 miliardy dolarů v divizi soukromého bankovnictví v Evropě. Na hospodaření měl negativní dopad i prodej operací v Brazílii.

Čistý zisk se loni snížil o 82 procent na 2,5 miliardy dolarů. Příjmy klesy o 18,5 procenta na 48 miliard dolarů.

Vývoj hodnoty akcií HSBC: HSBC Chart Zdroj: IEconomics.com

HSBC je nyní uprostřed rozsáhlé reorganizace, jejímž cílem je zaměřit se na rychle rostoucí Asii, která má hlavní podíl na jejím zisku. Loni zisk banky v Asii klesl o 12,5 procenta na 13,8 miliardy dolarů. Evropská divize vykázala ztrátu 6,8 miliardy dolarů.

BRAND24

HSBC loni po referendu, ve kterém se Britové vyslovili pro odchod z Evropské unie, oznámila, že by mohla přesunout tisíc pracovních míst do Paříže. Zatím banka vidí jen malý dopad výsledků referenda na své podnikání.

Dále čtěte:

Britské banky obstály v zátěžových testech hůře, než se čekalo

HSBC zvýšila díky USA a Británii výhled růstu světové ekonomiky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).