Menu Zavřít

Prodáno za 38 miliard? Košické železárny prý již převzali Číňané

24. 4. 2017
Autor: profimedia.cz, Koláž E15

Největší ocelárny ve střední Evropě U. S. Steel Košice kupuje čínská společnost He Steel. Několikaměsíční jednání je podle rakouských médií dokončeno. Dohodu zkomplikoval miliardový dluh stávajícího vlastníka košických železáren a obstavené pozemky pod ocelárnami.

Čínská společnost s celým názvem He Steel převezme Košické železárny s největší pravděpodobností ke konci dubna. Rakouský rozhlas Ö1 již minulý týden v pořadu Morgenjournal upřesnil, že kupující za ocelárny zaplatí pravděpodobně 1,4 miliardy eur (38 miliard korun). Citovaný zdroj však upozorňuje na to, že jde zatím o nepotvrzenou informaci. „V těchto dnech se k tomu nevyjadřuji,“ odmítl mluvčí USSK Ján Bača žádost serveru Euro.cz o podrobnosti.

Jednání komplikoval miliardový dluh

Jednání o prodeji čínskému zájemci se vlekla kvůli soudnímu sporu o náhradu škody, který s mateřskou společností U.S. Steel vede americká společnost Adams&Co. Soud vyhověl věřiteli a koncem března obstavil pozemky pod Košickými železárnami. Poradenská společnost si tak pojistila pohledávku.


O slovenskou firmu se zajímaly i Třinecké železárny:

Chrenek prohrál boj v Košicích. U.S. Steel jedná s Číňany

Podnikaltel a miliardář Tomáš Chrenek


„Důvodem, pro který společnost Adams&Co. podala u soudu návrh na předběžné opatření na část pozemků U.S. Steel Košice, byly medializované informace o chystaném prodeji košických oceláren,“ vysvětlil slovenské agentuře TASR razantní krok právník Adams&Co. Ján Raška. „Rozsah obstavených pozemků, zhruba 500 hektarů, odpovídá sumě 47 milionů USD (1,18 miliardy korun), na niž dosud narostla žalovaná částka včetně úroků z prodlení,“ upřesnil.

Účelová transakce

He Steel je druhým největším čínským výrobcem oceli. Zaměstnává 33 tisíc lidí a sám se doma potýká s potížemi, neboť se Čína vypořádává s nadprodukcí oceli, před níž se Evropa chrání mohutnými antidumpingovými cly. To zavdává k obavám, že se He Steel s využitím košických oceláren pokusí 50procentní clo obejít.

Několikaměsíční jednání proto sledovala i slovenská vláda, která usilovala o větší vliv státu ve společnosti. Vláda se snažila zabránit zejména tomu, aby si čínský investor ze své košické dceřiné společnosti neudělal jen odbytiště produktů vyrobených v Číně.

Od roku 2000, kdy koncern U. S. Steel koupil košické ocelárny, mu slovenská společnost mnoho dobrého nepřinesla. Ocelárny udržovaly v chodu jen subvence státu, jimiž slovenská vláda v roce 2013 předešla prodeji košické firmy. V roce 2016 už však ocelárny kvůli úsporám zkracovaly úvazky.

U. S. Steel Košice zaměstnává více než 14 tisíc lidí a patří k největším zaměstnavatelům na Slovensku. Zda He Steel stávajícím zaměstnancům zaručí jejich pracovní místa, ale není jisté.

BRAND24

Před rokem He Steel koupila srbskou ocelárnu Železarna Smederevo. Podnik rovněž vlastnila United States Steel Corporation, ta ji však prodala zpět státu, který následně ztrátovou firmu prodal čínskému zájemci. Několik měsíců po převzetí se srbské ocelárny staly největším vývozcem v zemi.

Přečtěte si také:

Britové prožili první den bez elektřiny z uhlí od průmyslové revoluce

Mračna z USA i Číny


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).