Menu Zavřít

Britové prožili první den bez elektřiny z uhlí od průmyslové revoluce

22. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Pátek 21. dubna byl prvním dnem, kdy se britská spotřeba energetiky po celých 24 hodin obešla bez elektřiny z uhelných zdrojů. Vyplývá to z údajů britského národního operátora energetických sítí National Grid Plc.

První den bez uhlí od začátku průmyslové revoluce v roce 1880. Tak by se dal dle agentury Bloomberg popsat 21. duben 2017. „Pátek 21. dubna byl prvním dnem, kdy se Británie obešla bez elektřiny pocházející z uhelných elektráren,“ uvedl operátor britských energetických sítí National Grid Plc. na Twitteru a potvrdil tak dřívější odhady.

Podle jeho údajů získává země polovinu své elektřiny z plynových elektráren, 30 procent z obnovitelných zdrojů a zbytek pochází z jaderné energetiky.


Přečtěte si, jak to vypadá s podporou solární energetiky v Česku:

Tvrdý úder na solár. Stát chce dál omezovat miliardy pro fotovoltaiku

Solární panely, ilustrační foto


„Před deseti lety by den bez uhlí byl něco nepředstavitelného a v další dekádě naše energetika projde další významnou proměnou,“ sdělila agentuře Hannah Martinová, šífka divize energetiky při britské pobočce ekologické organizace Greenpeace.

BRAND24

Británie zapojila obnovitelné zdroje jako jedna z prvních zemí. Cílem vlády je do roku 2025 vyřadit veškeré uhelné elektrárny z provozu. Tradiční fosilní paliva v britské energetice čím dál tím více vytlačuje solární a větrná energetika, cituje agentura Bloomberg Duncana Burta, hlavního operátora z National Grid.


Z energetiky dále čtěte:

Solární komunita napájí pivovar. Pivo jejím členům líp chutná

Rusové bez ohledu na sankce dobývají arktickou ropu

Jaderná fúze za půl bilionu korun. Výstup se odkládá, kritika sílí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).