Menu Zavřít

Pražská Millennium Plaza mění majitele. Cena půjde do miliard

17. 1. 2017
Autor: Archiv

Na pražském realitním trhu se schyluje k další miliardové transakci. Finišuje prodej administrativně-obchodního komplexu v centru metropole.

Po dvanácti letech změní komplex Millennium Plaza u stanice metra Náměstí Republiky majitele. Současní vlastníci – americký realitní fond Walton Street Capital a skupina Bank of America (převzala v roce 2008 původního investora, investiční banku Merrill Lynch) – podle informací týdeníku Euro tento komplex pražských budov prodávají. Představuje to mimo jiné 11 200 metrů čtverečních kancelářských ploch, 5300 metrů čtverečních obchodních prostor a téměř 500 parkovacích stání. Majitelem má být opět zahraniční investor. O prodeji centra Millennium Plaza se na trhu hovořilo již delší dobu, nyní jde celý obchod do finále.

„Vzhledem ke stavu transakce nemáme v tuto chvíli oprávnění informovat jakýmkoli způsobem o prodeji uvedené nemovitosti,“ uvedl k otázkám týdeníku Euro Roman Řehák, ředitel skupiny Pinnacle, která komplex budov spravuje pro vlastníky.

Výše transakce bude jistě v miliardách korun. Již v roce 2005 totiž američtí investoři zaplatili rakouské stavební skupině Strabag částku 130 milionů eur, což tehdy představovalo 3,9 miliardy korun. Vzhledem k panujícímu hladu investorů po pražských realitách je možné, že tato suma bude citelně překonána. Mezi nájemce komplexu patří bankovní dům HSBC, M. L. Moran nebo například Admin P2P.


Přečtěte si o životní akvizici CPI miliardáře Radovana Vítka:

Životní akvizice: Vítkova CPI nakoupila obchodní centra za 17,5 miliardy

Radovan Vítek (Zdroj: ČTK)

O zájmu tuzemských i zahraničních investorů včetně velkých finančních institucí o české reality svědčí nákupy komerčních nemovitostí v minulém roce. Investoři za ně utratili podle odhadů poradenské společnosti CBRE přes 3,5 miliardy eur (zhruba 95 miliard korun). Šlo o rekordní výsledek.

Největší obchody se přitom uskutečnily právě v Praze. Například československá investiční skupina Penta prodala administrativní centrum Florentinum čínské skupině CEFC. Ta zaplatila podle informací z trhu okolo 275 milionů eur, což je částka přibližně 7,4 miliardy korun. Největší transakcí ale byl obchod, při němž singapurský státní investiční fond GIC koupil firmu P3 od TPG Real Estate a jeho partnera Ivanhoé Cambridge za 2,4 miliardy eur (téměř 65 miliard korun). Na české portfolio P3 připadla suma 700 milionů eur.

I v letošním roce mají investice do realit pokračovat, přičemž se očekává, že padne nový rekord.

O realitních investicích čtěte více:

BRAND24

Objem realitních investic loni stoupl na rekordních 91 miliard

Florentinum definitivně převzali Číňané, zaplatili plnou kupní cenu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).