Menu Zavřít

Pojišťovna EGAP je v miliardové ztrátě. Hlavně kvůli elektrárně v Turecku

27. 4. 2017
Autor: ČTK

Státní pojišťovna EGAP loni vykázala ztrátu 1,25 miliardy korun. Hlavní příčinou byla výplata pojistných plnění a tvorba rezerv, i kvůli problémovému projektu elektrárny Yunus Emre v Turecku. Na pojistném plnění EGAP vyplatil nejvyšší částku ve své historii, 5,5 miliardy korun. Pojišťovna zpětně vymohla pohledávky za přibližně 1,13 miliardy. Předloni pojišťovna vykázala ztrátu 5,45 miliardy korun.

„Po dohodě s externím auditorem jsme museli vytvořit rezervy především u obchodního případu v Turecku a také u případů na Slovensku, Ukrajině, v Rusku a v Kazachstánu,“ uvedl generální ředitel Jan Procházka.

EGAP loni pojistil exportní úvěry, bankovní záruky a investice v zahraničí v objemu 31,9 miliardy korun. Pojištěný export mířil do rekordních 39 zemí. Poprvé pojišťovna podpořila české vývozce v Ghaně, Ekvádoru a v Bolívii.

Objem pojištěného vývozu byl nižší, než EGAP předpokládal. Důvodem bylo mimo jiné nařízení ČNB v oblasti řízení rizik. Do splnění požadavků ČNB EGAP nesměl uzavírat nové pojistné smlouvy do některých zemí.


Přečtěte si o velkém pojistném případu:

EGAP pojistí ruskou zakázku Unistavu za 3,5 miliardy

PET láhve, ilustrační snímek


Pojišťovně zpětně vymohla pohledávky za 1,13 milionu korun ze 14 zemí. Proti roku 2015 to je růst o 570 milionů korun. Šlo mimo jiné o všechny staré kubánské pohledávky. Starý dluh splatil i Írán.

Výstavba problémové hnědouhelné elektrárny Yunus Emre v Turecku začala před pěti lety, dosud ale nefunguje. Kvůli problémům s uhlím z blízkého dolu byla odstavena. Situaci ztěžuje skutečnost, že po loňském pokusu o puč v Turecku holding Naksan, do nějž vlastník elektrárny patří, skončil v rukou státu. Pojistná angažovanost EGAP v případu je 16,1 miliardy korun.

EGAP pojišťuje hlavně bankovní úvěry se splatností delší než dva roky na financování vývozu velkých energetických, strojních a technologických zařízení či investičních celků, především do rizikovějších teritorií.

BRAND24

Stát vykonává vlastnická práva v EGAP prostřednictvím ministerstva financí, ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva zemědělství a ministerstva zahraničí.

Přečtěte si také:

Exportní banka by mohla získat tureckou elektrárnu

Podíl problémových úvěrů ČEB na podporu exportu klesl pod polovinu

Vítkovice chtějí založit novou firmu, má převzít projekt turecké elektrárny


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).