Menu Zavřít

Nová burza skoncuje s krátkozrakostí

15. 6. 2016
Autor: ČTK/AP

Menší revoluce na akciových trzích se možná chystá ve Spojených státech. Současné burzy nutí společnosti myslet krátkodobě a iracionálně, nemotivují je k inovacím a dlouhodobému růstu, a to je potřeba změnit. Tvrdí to Američan Eric Ries, který plánuje založit novou burzu. Měla by přitáhnout řadu hlavně technologických firem, které kvůli zmíněným záporům zůstávají soukromé.

„Někdo by měl vytvořit novou, dlouhodobou akciovou burzu,“ napsal již před pěti lety Eric Ries. Jeho názor se setkal s kritikou, byl označen za „směšný“, ale to Riese neodradilo. Nyní přichází s plánem na vytvoření burzy s názvem LTSE (Long-Term Stock Exchange) a již samotný název mluví za vše - má za cíl nahradit krátkodobé přemýšlení firem upsaných na burze za dlouhodobé.

Podle Riese krátkodobé myšlení omezuje racionální uvažování a firmy odrazuje od inovací. A nové technologické firmy ze Silicon Valley od vstupu na burzu. „Každému se radí, nechoďte na burzu. Nejobvyklejším názorem je, že vstup na burzu vytlačuje schopnost inovovat,“ řekl 37letý Ries agentuře Bloomberg.

„Zaměstnanci jsou po vstupu na burzu každý den na serveru Yahoo Finance. A je zřejmé, jak to ovlivňuje rozhodování obyčejných manažerů,“ dodává Ries. Problém začíná už u investorů na burzách, kteří sledují růst prodejů, zisku, klientů a dalších ukazatelů. A při poklesu investoři odcházejí a akcie padají. Manažery proto zajímá jen aktuální výkonnost a s blížícím se zveřejněním výsledků firmy osekávají výdaje na inovace.

Nová burza se má od klasických sester NYSE neb Nasdaq lišit ve třech důležitých aspektech. Manažeři firem na LTSE nemají být odměňováni podle aktuálního vývoje akcií, tedy klasicky bonusy odvislými od ukazatelů jako zisk na akcii. Naopak by měli být odměňováni balíčky akcií, což by je nutilo myslet na dlouho dopředu. Dále firmy a investoři mají být přinuceni k většímu sdílení informací mezi sebou, hlavně výdajů na výzkum a vývoj. A nakonec podílníci mají být motivováni k delšímu držení akcií tím, že jim budou postupně narůstat hlasovací práva.

BRAND24

Nové technologické firmy nemíří na burzu i z dalších důvodů. Čtěte:

Vrtěti rohem: Ani miliardové startupy nerostou do nebe

 Bublina splaskla. Výrobce sociálních her Zynga se dnes obchoduje 75 procent pod cenou z prvního dne na burze

Riesovy reformy ovšem nemusí přinést požadovaný efekt. Podle ekonoma Larryho Harrise z Univerzity Jižní Kalifornie by silnější hlasovací práva dlouhodobých akcionářů ztížila převzetí společností, což by mohlo vést k větší ochraně managementu. „Hrozba převzetí přispívá mnohem více k dobrému chování firem než cokoli jiného,“ tvrdí.

Ries na projektu pracoval tři roky, najal si několik desítek odborníků, získal investory a momentálně o vzniku LTSE už předběžně jedná s Komisí pro cenné papíry (SEC). Oficiální žádost by chtěl Ries podat ještě letos, následné schvalování SECu bude trvat několik dalších měsíců.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).