Menu Zavřít

Nad odhady. Česká ekonomika zrychlila růst na 2,9 procenta. Koruna zareagovala posílením

16. 5. 2017
Autor: Archiv Euro

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí zrychlila svůj růst. Hrubý domácí produkt stoupl meziročně o 2,9 procenta po vzestupu o 1,9 procenta v loňském čtvrtém čtvrtletí. Proti předchozímu čtvrtletí ekonomika v prvních třech měsících letoška zrychlila růst na 1,3 procenta z 0,4 procenta na konci loňska. Vyplývá to z předběžného odhadu HDP, který zveřejnil Český statistický úřad. Analytici předpovídali méně výrazný růst. Koruna dopoledne zpevnila k 26,40 Kč/EUR.

K růstu české ekonomiky v prvním čtvrtletí přispěla podle ČSÚ hlavně zahraniční poptávka podpořená rostoucí spotřebou domácností. „Podle předběžného odhadu rostla výkonnost většiny odvětví národního hospodářství, tj. nejen zpracovatelského průmyslu, ale také většiny odvětví služeb,“ uvedli statistici.

Silný hospodářský růst tlačí na další zaměstnávání lidí, komentoval čísla Viktor Zeisel z Komerční banky. Nedostatek pracovní síly a očekávaný růst mezd bude podle něj působit na spotřebitelské ceny, jejichž růst by měl zrychlovat. „Dnešní vyšší než trhy očekávaný růst tedy bude tlačit Českou národní banku k rychlejšímu zvyšování úrokových sazeb, protože bude nutné rostoucí inflaci brzdit,“ doplnil.

Růst HDP:


source: tradingeconomics.com

Růst ekonomiky byl výraznější, než předpokládali analytici. Podle jejich odhadů ekonomika v prvním čtvrtletí zrychlila svůj růst na 2,3 procenta meziročně a 0,7 procenta ve srovnání s předchozím čtvrtletím.

HDP představuje celkovou peněžní hodnotu všech výrobků a služeb vytvořených na určitém území za dané období. Rychlý odhad HDP pouze nastiňuje, jakým tempem ekonomika pravděpodobně rostla. Spolehlivějším ukazatelem vývoje tuzemského hospodářství bude až pozdější zpřesněný odhad.

Koruna zareagovala zpevněním

Česká měna po zveřejnění údajů o růstu české ekonomiky přechodně zpevnila pod 26,40 Kč/EUR, pak ale nejsilnější úroveň od dubnového konce intervencí České národní banky opustila. Kolem 10:00 byl kurz na 26,43 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna poprvé od loňského září posílila pod 24 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

„Překvapivě dobrá data o růstu české ekonomiky za první kvartál přinesla ráno koruně nové zisky. Na páru s eurem se česká měna podívala pod 26,40, než své zisky korigovala,“ uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Česká ekonomika v prvním čtvrtletí zrychlila meziroční růst na 2,9 procenta, proti předchozímu čtvrtletí HDP stoupl o 1,3 procenta.

Podle Radka Pavlíčka ze společnosti Roklen360 má koruna jasně daný směr v podstatě už od minulého týdne. „Optimismus investorů nastartovala lepší než očekávaná data z průmyslu, zahraničního obchodu a maloobchodu, přičemž vše podtrhl dnešní odhad hrubého domácího produktu,“ doplnil.

Aktuální kurz eura ke koruně:

BRAND24

Pozvolné posilování české měny by mělo pokračovat, uvedla Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance. „Po dnešku je naprosto jasné, že se kurz koruny již naplno otřepal z konce intervenčního režimu,“ dodala. Podle některých analytiků zpevňování koruny zřejmě oddálí zvýšení úrokových sazeb ze strany ČNB.

Čtěte dále:

Růst české ekonomiky zrychlí na 2,6 procenta, předpovídá Evropská komise

ČNB zlepšila odhad vývoje ekonomiky. Úrokové sazby zůstávají rekordně nízké

Česká ekonomika letos zrychlí růst na 3 procenta, tvrdí MMF


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).