Menu Zavřít

Ministerstvo vypsalo nový tendr na leteckou záchranku v Ústí

24. 3. 2017
Autor: čtk

Ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo nové výběrové řízení na provozovatele letecké záchranné služby ze základny v Ústí nad Labem. Vítěz by měl provoz zajistit od července letošního roku do konce roku 2020. Vyplývá to z oznámení, které bylo dnes zveřejněno ve věstníku veřejných zakázek. Předpokládaná hodnota zakázky je 168 milionů korun, zájemci se mohou hlásit do 10. května. Hlavním kritériem pro výběr vítěze bude nejnižší cenová nabídka.

Výběrové řízení na ústecké stanoviště letecké záchranné služby ministerstvo v lednu zrušilo. Důvodem byly nejasnosti týkající se prokazování technických požadavků na vrtulníky. Vítězem tendru ministerstvo v minulosti vyhlásilo slovenskou firmu Air-Transport Europe (ATE). Kvůli stížnosti konkurenční firmy DSA u antimonopolního úřadu ale nemohlo s vítězem uzavřít smlouvu.

Obdobný spor se týkal i zakázky na zajištění letecké záchranné služby v Olomouckém kraji, kde rovněž zvítězila ATE. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v tomto případě vyměřil ministerstvu v minulých dnech pokutu 3,75 milionu korun. Podle úřadu se ministerstvo provinilo tím, že v zadávací dokumentaci požadovalo, aby provozovatelé u vrtulníků prokázali plnou certifikaci v kategorii A. Doklady k vrtulníku, s kterým ATE létá a které firma předložila, podle ÚOHS ale plnou certifikaci v kategorii A neprokazují.

Ministerstvo následně uvedlo, že požadavky ÚOHS v novém tendru na ústeckou základnu zohlednilo. V zadávací dokumentaci je nyní uvedeno, že záchranářský vrtulník musí být certifikovaný v kategorii A.

Leteckou záchrannou službu zatím na základě dodatku smlouvy provozuje v Ústeckém kraji společnost DSA, která se záchranářskými vrtulníky létá v kraji od roku 2003. Původně byl dodatek podepsán do konce února, ministerstvo ale smlouvu prodloužilo do doby, než DSA vyčerpá limit daný zákonem o veřejných zakázkách. Limitu 3,69 milionu korun bez DPH by firma měla podle odhadů dosáhnout v dubnu. Kdo službu zajistí potom, nechtělo ministerstvo v minulých týdnech předjímat. Připomnělo ale, že stát má podepsané memorandum o spolupráci při zajištění této služby s policií a armádou.

BRAND24


Z kauzy letecké záchranky dále čtěte:

Ministerstvo má kvůli tendru na záchranku zaplatit téměř čtyřmilionovou pokutu

Leteckou záchranku bude v Ústeckém kraji zatím dál zajišťovat DSA

Leteckou záchranku zajistí nový státní podnik

Letecká záchranná služba


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).