Menu Zavřít

Lloyd's loni vydělala téměř 135 miliard, nejvíce za deset let

22. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Britská finanční společnost Lloyds Banking Group vykázala za rok 2016 nejvyšší zisk za deset let, což signalizuje, že se zotavila z finanční krize. Zisk před zdaněním se více než zdvojnásobil na 4,2 miliardy liber (téměř 135 miliard korun) z 1,64 miliardy v předchozím roce.

„Naše výsledky jsou neoddělitelně spjaty se zdravím britské ekonomiky, a to je lepší, než trh očekával po referendu (o odchodu Británie z Evropské unie),“ uvádí se v prohlášení banky.

Za nárůstem zisku stojí nižší tvorba rezerv na odškodnění klientů za vnucené pojištění schopnosti splácet úvěr. Lloyds si na ně doposud dala stranou 17 miliard liber, což je v porovnání s ostatními britskými bankami nejvyšší suma. Banka se rozhodla zvýšit roční dividendu o 11 procent na 3,05 pence.

Vývoj ceny akcií mezi červencem 2016 a únorem 2017:

Lloyds Banking Chart

Zdroj: Ieconomics

Vzhledem k tomu, že Lloyds z 97 procent podniká na britském trhu, patří k bankovním institucím nejvíce vystaveným vlivu hospodářských výkyvů země. Rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii jí tak na jistotě nepřidává.

Zatímco celkové příjmy banky se jen mírně snížily, náklady spojené se špatnými úvěry vzrostly o 14 procent. Tento vývoj naznačuje, že její klienti by mohli mít problém zvládnout ekonomické turbulence, která se očekává po odchodu Británie z EU.

BRAND24

Jednička na britském trhu hypotečních úvěrů by se zhruba do května měla plně vrátit do soukromých rukou. Zčásti ji stále vlastní britská vláda, která na její záchranu v době světové finanční krize vynaložila 20,5 miliardy liber a převzala 43 procent jejich akcií. Tento podíl nyní činí necelých pět procent.


Z bankovního sektoru čtěte více:

Propad HSBC: největší evropské bance klesl zisk o 62 procent

Equa bank poprvé skončila v zisku, loni vydělala 106 milionů

UniCredit stoupl v Česku a na Slovensku zisk na šest miliard


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).