Menu Zavřít

Exxon v Texasu posiluje: nakoupí těžaře za 167 miliard

17. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

Americká ropná jednička Exxon Mobil koupí za 6,6 miliardy dolarů (167 miliard Kč) těžařské firmy, které vlastní rodina Bassů a které působí v Permské pánvi v západním Texasu. Exxon to uvedl v dnešním sdělení. Permská pánev je jedním z nejrentabilnějších amerických nalezišť ropy a podle nedávných průzkumů jde zřejmě o zdaleka největší naleziště břidlicové ropy v USA.

Koupené firmy mají k průzkumu a těžbě pronajato celkem 111.300 hektarů území. Denně těží přes 18.000 barelů energetického ekvivalentu ropy.

Exxon nyní v rámci celé Permské pánve těží kolem 140.000 barelů ropného ekvivalentu denně. Koncern uvedl, že koupená aktiva jsou významným přírůstkem do sestavy aktiv nekonvenčních energetických zdrojů, které shromažďuje jeho dceřiná firma XTO Energy.

Vývoj ceny akcií společnosti Exxon Mobil mezi lety 2008 a 2017:

Exxon Mobil Chart

Zdroj: Ieconomics

Loňské oživení cen ropy povzbudilo ty americké ropné společnosti, které přežily dvouletý propad cen bez větších šrámů, k obnovení akvizic. Velký zájem je zejména o firmy působící právě v Permské pánvi, uvedla agentura Reuters.

Američtí geologové ke konci loňského roku objevili v Permské pánvi zřejmě největší pole nekonvenční ropy v USA. Břidlicové naleziště v oblasti Wolfcamp ukrývá podle odhadů 20 miliard barelů ropy a 1,6 miliardy barelů zemního plynu, a je tedy třikrát větší než současná největší břidlicová formace Bakken v Severní Dakotě.

BRAND24


O trhu s ropou čtěte více:

Íránská ropa získala miliardový impuls

Ceny ropy zahájily nový rok jedenapůlročními maximy

Ropnými vítězi roku 2016 jsou Američané, Evropa mezi poraženými

Ropná plošina v USA


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).