Menu Zavřít

Důvěra v českou ekonomiku roste. Nejvíce stoupla u spotřebitelů

25. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Důvěra v českou ekonomiku je nejvyšší od letošního ledna. V září stoupla proti srpnu o 0,4 bodu na 99,1 bodu. Zvýšila se mezi podnikateli, ale zejména mezi spotřebiteli. Proti loňskému září je ukazatel důvěry vyšší o dva body. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Indikátory důvěry se tak podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera nadále pohybují na velmi příznivých úrovních, a to jak v podnikatelském sektoru, tak mezi spotřebiteli. „Vývoj důvěry je v souladu s posledním vývojem HDP, který potvrdil, že růst ekonomiky je velmi plošný. Podnikatelé těží z příznivé domácí i zahraniční poptávky, spotřebitelé pak z klesající nezaměstnaností a zrychlujících mezd,“ uvedl.

 Sezónně očištěné indikátory důvěry

Důvěra mezi podnikateli stoupla proti srpnu o 0,2 bodu na 97 bodů. Zvýšila se v průmyslu, stavebnictví a službách, snížila se naopak u obchodníků.

Důvěra spotřebitelů se v září zvýšila proti srpnu o 1,3 bodu na 109,2 bodu. Ve dvanáctiměsíčním výhledu se snížily jejich obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace a ze zvýšení nezaměstnanosti. Proti srpnu se spotřebitelé více obávají růstu cen.

BRAND24

Přečtěte si také:

Maloobchodní tržby zpomalily meziroční růst. Nejvíce se zvýšily prodeje e-shopů

Když lék je horší než nemoc: centrální banky vytvářejí bludný kruh

Spekulanti Na Příkopě: ČNB za čtyři roky ztrojnásobila devizové rezervy

 Česká národní banka, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).