Menu Zavřít

CzechInvest: O přesunu sídla z Británie do Česka uvažuje řada firem

29. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Státní agentura CzechInvest nyní jedná s řadou firem z USA a Asie o přesunu jejich sídla z Británie do Česka. Podle agentury jsou v tuto chvíli v souvislosti s odchodem Británie z Evropské unie už tři firmy rozhodnuty umístit své investice v Česku.

„V souvislosti s vystoupením Velké Británie z Evropské unie vnímáme velký zájem potenciálních investorů o informace. V tomto smyslu vedeme řadu jednání zejména s firmami z USA a Asie, zájem čistě britských firem evidujeme nicméně také,“ uvedl generální ředitel CzechInvestu Karel Kučera.


Přečtěte si k brexitu komentáře:

Hard brexit bude více bolet Brity

Brexit natvrdle

ilustrační foto


Kvůli odchodu ostrovního království z EU se tři společnosti rozhodly umístit své investice v ČR. „Ve dvou případech se jedná o výrobní aktivity, v jednom případě o vývojové aktivity. S několika dalšími jsme v pokročilém jednání. Jmenovat je bohužel nemůžeme,“ dodal ředitel.

Svaz průmyslu: Volný obchod s Británií je pro české firmy prioritou
Zachování volného obchodu s Británií je pro české firmy prioritou, uvedl Svaz průmyslu a dopravy. Evropské zaměstnavatelské federace sdružené v BusinessEurope, včetně svazu, apelují na vyjednavače, aby byl zajištěn plynulý přechod k budoucí obchodní dohodě mezi EU a Británií a aby byl zachován společný trh. Velká Británie, která je čtvrtou nejdůležitější exportní destinací pro české vývozce, dnes odpoledne oficiálně oznámila odchod země z EU.

„Vzájemný obchod mezi tuzemskými firmami a těmi z Velké Británie by se neměl komplikovat, poněvadž z něj profitují obě strany. Volný obchod vyplývá jako jasné priorita a brexit by jej neměl ohrozit,“ uvedl prezident svazu Jaroslav Hanák.

Mezi další principy, které svaz ve vyjednávání prosazuje, patří zachování co nejužších ekonomických vztahů mezi EU a Británií, omezení negativních dopadů brexitu na evropské obyvatele a firmy a nastolení právní jistoty v co nejkratší možné době.

Končící státní tajemník pro EU Tomáš Prouza (ČSSD) již loni uvedl, že odchod Velké Británie z EU je pro Česko příležitostí přilákat na své území centrály nadnárodních firem nebo unijních agentur, které sídlí v Londýně. Z Londýna se má stěhovat například Evropská bankovní agentura (EBA) nebo Evropská léková agentura (EMA).

BRAND24


Británie zahájila brexit. Čtěte více:

Brexit začíná. Mayová aktivovala článek 50 a zahájila dvouletý odpočet

Britská premiérka Theresa Mayová


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).