Menu Zavřít

Češi ukázali směr. Celý svět chce do Chorvatska

23. 1. 2017
Autor: Shutterstock

Chorvatsko je podle agentury teflSearch nejčastěji vyhledávanou světovou turistickou destinací na Googlu. Letošní rok by podle Raiffeisenbank měl být pro Chorvaty žijící z turismu zásadní. Zisky sektoru, který v zemi pravděpodobně poroste již sedmý rok v kuse, by měly pokořit rekord a poprvé v historii se vyšplhat přes hranici osmi miliard eur.

Podle závěrů agentury teflSearch, která analyzovala údaje z vyhledávače Google, hledali v období mezi červencem 2015 a 2016 na internetu turistické informace o Chorvatsku lidé z více než osmdesáti světových zemí v 52 jazycích.

Balkán na Googlu vede

Vyhledávání týkající se této balkánské země podle analýz představuje 2,7 procenta všech hledání souvisejících s turismem. Na druhém místě v žebříčku deseti zemí, o které se lidé v souvislosti s dovolenou na Googlu zajímají nejvíce, se umístilo Řecko (2,54 procenta), v těsném závěsu za ním se shodným výsledkem 2,47 procenta pak Thajsko a Turecko.

Následuje Španělsko (1,99 procenta) a Itálie (1,9 procenta). Na posledním místě se umístily Spojené státy. Francie, dlouhodobě nejnavštěvovanější země světa, se v tomto roce kvůli zhoršené bezpečnostní situaci do první desítky vůbec nedostala.

Paříž přišla o miliardy

Teroristické útoky, stávky a záplavy v prvním pololetí připravily turistický sektor v oblasti Paříže na tržbách zhruba o 750 milionů eur (20,3 miliardy korun). „Je na čase si uvědomit, že turistický sektor prochází katastrofou,“ řekl šéf rady pro turismus v pařížské oblasti Frédéric Valletoux. K ochraně pracovních míst v turistickém sektoru jsou podle něj nutné masivní investice, proto vyzval francouzského ministra zahraničí Jeana-Marka Ayraulta, aby se urychleně setkal se zástupci odvětví.

Příjmy pařížských hotelů v letošní letní sezoně klesly o 15 procent. Mnohem větší nezájem o návštěvu Paříže mají bohatí turisté, příjmy luxusních hotelů se tak snížily o 30 až 40 procent, upozornil šéf výzkumné společnosti MKG Group Georges Panayotis.

Na HDP celé Francie se pak cestovní ruch podílí více než sedmi procenty.

Podle informací chorvatské turistické asociace navštívilo zemi během prvních dvaceti červencových dnů více než 2,4 milionu zahraničních turistů. Nejvíce z nich v daném období pocházelo z Německa. Na druhém místě byli turisté ze sousedního Slovinska a na třetím místě Češi.

Kdo další chce lákat české turisty? Čtěte více:

Dubaj bude lákat české turisty. Z Prahy

Dubajská marína. Podél umělého kanálu, dlouhého asi tři kilometry, vzniká nové město, v němž po dokončení najde domov více než sto tisíc lidí. Břeh Perského zálivu už nyní hostí pozoruhodné výškové budovy, a dostal přezdívku «nejvyšší rezidenční blok na světě». Architekti se inspirovali podobným (ač mnohem menším) projektem v kanadském Vancouveru.

V první polovině roku v zemi podle serveru Croatiaweek přespalo celkem 16,6 milionu zahraničních turistů, nejčastěji na Istrii. Češi spolu s Poláky a Slováky přespávali nejvíce v Dalmácii, kde se zahraničních turistů ubytovalo celkem 2,8 milionu. Spolu se Slováky a Němci dominovali Češi mezi zahraničními turisty i v oblasti Zadaru a Šibeniku, kde celkem přespalo o dvě stě tisíc turistů více.

Podle analýz rakouské Raiffeisenbank by tento rok měl být pro příjmy Chorvatů z turismu rekordní. Počet pobytů spojených s ubytováním v zemi narostl meziročně o 4,4 procenta.

Podle Chorvatského statistického úřadu by růst měl pokračovat i ve zbytku roku. V takovém případě by turismus v zemi rostl již sedmým rokem v řadě. Mezi lety 2014 a 2015 zisky narostly o 7 procent na 7,96 miliardy eur (215 miliard korun). V tomto roce by podle odhadů měly poprvé v historii přesáhnout hranici osmi miliard eur.

Lákadlo nejen pro turisty
Kromě turistů se Chorvatsko stále více těší i rostoucí popularitě mezi americkými filmaři, konkrétně společnosti HBO. Ta v chorvatském Dubrovníku natáčela výpravné pasáže celosvětově populární televizní série Hry o trůny a zřejmě hodlá místní filmový průmysl podporovat i v budoucnu. Podle nejnovější výzvy vypsané skrze svou evropskou pobočku chce od roku 2018 v tzv. jadranské oblasti (Chorvatsko, Srbsko, Slovinsko, Makedonie) natočit jeden seriál založený na scénáři z místních zdrojů ročně.

Přečtěte si, jak se konkurentům Chorvatska v boji o turisty letos nedaří:

Francii po útocích ubývají turisté, hlavně boháči ze zámoří

BRAND24

Řecká turistika se potácí mezi brexitem, převratem a uprchlíky

Turismus v Turecku chřadne. Propad je největší za 17 let


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).