Menu Zavřít

ČEPS vzrostl zisk. Firma udržela vysoký rating

30. 8. 2016
Autor: Blažek Tomáš/E15

Provozovateli energetické přenosové soustavy ČEPS vzrostl v letošním prvním pololetí meziročně zisk před zdaněním o 3,2 procenta na 1,23 miliardy korun. Výnosy z takzvaných systémových služeb naopak klesly o 4,3 procenta na 2,96 miliardy korun.

Systémové služby jsou činnosti, které ČEPS vykonává pro udržení rovnováhy mezi výrobou a spotřebou elektřiny, a to v každém okamžiku. Prostředkem pro jejich zajištění jsou podpůrné služby, pomocí kterých lze regulovat rozdíly mezi výrobou a spotřebou. ČEPS tyto služby nakupuje, protože ze zákona nesmí vlastnit žádné zdroje elektrické energie.

Společnost dále oznámila, že díky stabilním hospodářským výsledkům letos obhájila vysoké ratingové hodnocení od mezinárodní ratingové agentury Moody's Investors Service na úrovni A2. „Rating A2 získala společnost ČEPS poprvé v červenci 2012 a od té doby jej úspěšně obhajuje. Každoročně je to pro nás dobrá zpráva. I v letošním roce totiž pokračujeme v rozsáhlém rozvoji přenosové soustavy, což znamená nemalé investice,“ uvedl dnes předseda představenstva ČEPS Jan Kalina.

ČEPS uvedl, že ke svému závěru se blíží stavba nového vedení Horní Životice - Krasíkov. Do provozu by mělo být uvedeno do konce září. V průběhu června byla pak dokončena rozsáhlá rekonstrukce pražské rozvodny Chodov, která ČEPS stála 263 milionů korun. Vedle obnovy administrativní části budov a rekultivace okolí zahrnovala i vybudování nového záložního dispečinku. Investiční akce na Chodově pokračují, před dokončením je podle ČEPS například instalace nového transformátoru.

ČEPS pokračuje i ve stavbě transformátorů v rozvodně Hradec u Kadaně. Důvodem stavby, která stojí přes dvě miliardy korun, jsou především neplánované přetoky elektřiny z Německa, jež Česko dlouhodobě trápí.

Stavba transformátorů byla zahájena loni na jaře a měla by být dokončena na konci letošního roku. Vedení ČEPS v červenci uvedlo, že transformátory by měly být spuštěny nejpozději koncem prvního čtvrtletí příštího roku. Za více než dvě miliardy korun pak plánuje ČEPS zmodernizovat také rozvodnu Kočín u Jaderné elektrárny Temelín.

BRAND24

ČEPS působí v ČR jako výhradní provozovatel přenosové soustavy na základě licence od Energetického regulačního úřadu. Udržuje, obnovuje a rozvíjí 41 rozvoden s 71 transformátory.

Dále čtěte:

ČEZ chce investovat do nové energetiky 60 miliard korun

ČEZ žaluje státní firmu OTE o téměř 2 miliardy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).