Menu Zavřít

ČEZ chce investovat do nové energetiky 60 miliard korun

25. 7. 2016
Autor: Profimedia.cz

Oranžová sice zatím zůstává oficiální firemní barvou, v následujících letech ale energetický koncern ČEZ pořádně zezelená. Firma většinové ovládaná státem, stejně tak jako její evropská konkurence, hodlá nalít finance do budování nových obnovitelných zdrojů.

Firma plánuje, že jen do roku 2020 investuje do nové energetiky v Česku a zahraničí padesát až šedesát miliard korun. Většina investic půjde do budování obnovitelných zdrojů energie (OZE), další finance pak do inovativních produktů a služeb, smart technologií a budování smart grids.

Hlavně Německo

Jako nejperspektivnější oblast pro budování obnovitelných zdrojů se zatím jeví sousední Německo, kde chce ČEZ v nejbližších pěti letech investovat stovky milionů eur. Firma již prověřuje desítky projektů, které připadají v úvahu. Jejich celkový instalovaný výkon je 2,5 gigawattu, jen pro srovnání, největší domácí jaderná elektrárna Temelín má instalovaný výkon dva gigawatty.

Firma zkoumá všechny typy obnovitelných zdrojů, zvláštní pozornost ale věnuje větrným parkům. „Jako zajímavou investici vidíme offshore elektrárny, neboť návratnost u mořských elektráren je vyšší než v případě pevninských parků a zejména Německo, ale třeba i Francie mají z hlediska jejich rozvoje velký potenciál,“ řekl týdeníku Euro šéf divize nová energetika firmy ČEZ Tomáš Pleskač.

Jen Německo chce do roku 2020 postavit dvacet velkých offshore elektráren za třicet miliard eur. Na jejich výstavbu chce vypsat veřejnou soutěž. Tak vysoká částka je pro investory zajímavá. Dvacet větrných parků má do sítě dodávat celkový výkon sedm gigawattů.

120 megawattů

O tom, jak moc ČEZ považuje německý trh s OZE za perspektivní, ostatně svědčí i to, že po Berlíně otevřel svoji druhou kancelář v Hamburku. Navíc v Německu spolupracuje s místní investiční skupinou Aquila Capital, předním správcem aktiv v OZE v Německu. „Zmíněná firma pro nás vyhledává v Německu investiční příležitosti do větrných farem, které mohou do pěti let dosáhnout stovek milionů eur,“ upozornil Pleskač.

Česká firma předpokládá, že prostřednictvím Aquila Capital investuje do projektů s instalovaným výkonem kolem 120 megawattů. Může jít o podíly v již provozovaných větrných farmách nebo i o projekty před výstavbou, u kterých již byla schválená státní podpora.

ČEZ tvrdí, že na základě svých firemních analýz regulatorních podmínek v zemích Evropské unie se chce kromě Německa soustředit také na Francii a Velkou Británii. Ve zmíněných zemích je silná politická podpora pro přechod na nízkouhlíkovou ekonomiku. „Vhodné příležitosti sledujeme také v dalších zemích, například v Belgii, Nizozemsku nebo Itálii,“ řekla mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

Celý článek najdete v aktuálním vydání týdeníku Euro.

Přečtěte si také:

Sokolovská uhelná vrací úder ČEZu

BRAND24

ČEZ došla trpělivost. Po Bulharech chce stovky milionů eur

 Budova ČEZ v Sofii


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).