Menu Zavřít

Bisnode: Počet firem z daňových rájů klesl. Je jich přes 13 tisíc

18. 7. 2017
Autor: EUCyprus - Wikimedia Commons

V prvním pololetí se v Česku snížil o 40 na 13 145 počet společností, které mají vlastníka se sídlem v daňovém ráji. Jejich počet zůstal stejný jako v prvním čtvrtletí. Majitelé z destinací považovaných za daňový ráj nyní kontrolují 2,82 procenta českých firem. Do jejich základního kapitálu investovali přes 374 miliard korun. Statistiky dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

„V Česku mělo nejvíc firem vlastníka z destinace považované za daňový ráj v roce 2015. Od té doby zájem podnikatelů o často jen formální přesouvání mateřské firmy do daňového ráje klesá. To souvisí s mezinárodním tlakem na odkrývání skutečných vlastníků, sdílení informací a odhalování finančních podvodů,“ řekla Čanalytička Bisnode Petra Štěpánová.

Největší odliv firem v prvním pololetí byl u Nizozemska (pokles o 59), Seychel (24), Lucemburska (19) a Britských Panenských ostrovů (15). Naopak největší přírůstky zaznamenaly Kypr (30 nových), Hongkong (28), Malta (18) a Spojené arabské emiráty (15).

V Česku k odhalování finančních podvodů pomohlo podle Štěpánové zavedení kontrolního hlášení DPH. V rámci EU byl zřízen Úřadu evropského prokurátora, který přispěje ke snižování daňových podvodů a boji proti organizovanému zločinu nebo podvodech při čerpání strukturálních fondů. Pokud se objeví podezření na velký podvod, tedy v objemu vyšším než deset milionů eur, národní prokuratury by případ měly převést na evropský úřad. Země EU, které odsouhlasily vznik evropského žalobce, budou profitovat z odhalování velkých podvodů firem, které využívají prostředí jednotného trhu EU, dodala.


Apple a ti druzí. Největší firmy drží v daňových rájích desítky bilionů

 daňové ráje (ilustrační foto)


Jako daňové ráje se označují země s nízkým nebo žádným zdaněním zahraničních firem. Cílem vlád těchto zemí je přilákat zahraniční kapitál. Český stát podle analytiků přichází kvůli daňovým rájům až o desítky miliard korun ročně. Ještě větší škody ale způsobují praní špinavých peněz a zastírání trestné činnosti.

BRAND24

Téma daňových rájů se stalo aktuálním na jaře 2016, když aféra tzv. Panamských dokumentů odhalila, že desítky významných osob z politiky i byznysu ukrývají zisky v daňových rájích. Podle Českého centra pro investigativní žurnalistiku ukázaly uniklé dokumenty firmy Mossack Fonseca také na 283 Čechů.

Dále čtěte:

Více peněz do rájů a bohatnoucí elita: Trumpova lidumilná reforma má velké trhliny

Kde vyperou Rusové i sami sebe. Na Kypru dostanou po půl roce občanství

Proti proudu. Z Tchaj-wanu se stává daňový ráj


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).